THEPOWERGAME
Το επενδυτικό και συλλεκτικό ενδιαφέρον ξυπνά ο πίνακας με θέμα το πολεμικό πλοίο Γεώργιος Αβέρωφ (Le navire de guerre Georges Averof) που ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια στην επερχόμενη δημοπρασία Greek Sale που θα κάνει ο οίκος Bonhams στο Παρίσι, στις 19 Μαΐου.
Πρόκειται για μία σημαντική θαλασσογραφία του Βασίλειου Χατζή (λάδι σε καμβά, 40×70εκ.) που προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Βερνίκου.
Ο οίκος Bonhams αναφέρεται στη συλλογή Νίκου Βερνίκου, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του powergame.gr το έργο δεν υφίσταται στην προσωπική συλλογή του Έλληνα επιχειρηματία αλλά στην ευρύτερα οικογενειακή συλλογή.
Long term επένδυση
Το έργο, πέρασε στη συλλογή Βερνίκου όντας προηγουμένως για αρκετά χρόνια σε άλλη ιδιωτική συλλογή και εκτιμάται μεταξύ 12.000 και 18.000 ευρώ.
Αν πωληθεί στο low estimate ο νέος επενδυτής θα έχει κάνει μια πολύ καλή αγορά. Ενδέχεται από την άλλη, να ξεπεράσει τις προβλέψεις καθώς πρόκειται για πίνακα με ναυτικό θέμα που διαχρονικά είναι σε ζήτηση, ενώ παράλληλα κουβαλά και ιστορική αξία.
Το Πολεμικό πλοίο του Αβέρωφ αποτελεί μια καλή επενδυτική επιλογή και για έναν ακόμη λόγο: έχει την «εγγύηση» μιας διακεκριμένης συλλογής, όπως είναι η Συλλογή Βερνίκου στοιχείο που μελλοντικά θα συντελέσει σε μια ανοδική αξία μεταπώλησης. Τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής δευτερογενής αγορά τέχνης έχουν δείξει πως οι συλλογές-brand συμβάλλουν στην ανοδική πορεία των τιμών.
Η οικογένεια Βερνίκου, leader στο ελληνικό yachting είναι χρόνια ενεργή στον τομέα της ελληνικής αγοράς τέχνης, έχοντας χτίσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο.
Σε μια αντίστοιχη δημοπρασία πριν οκτώ περίπου χρόνια στον νεοσύστατο τότε οίκο Piasa, ένα από τα φαβορί της δημοπρασίας ήταν έργο της συλλογής Βερνίκου.
Ήταν ένας πίνακας του Αλέξη Ακριθάκη, και είχε πωληθεί προς 25.322 ευρώ εντός των προβλέψεων μεταξύ 22.000 και 28.000 ευρώ. Το έργο μάλιστα είχε χτυπήσει και αγοράσει Έλληνας εφοπλιστής.
Όπως έχει αναφέρει το powergame.gr αυτή τη φορά, η επερχόμενη αναμέτρηση της 19ης Μαϊου αποτελεί το πρώτο – μετά Brexit – τεστ της ελληνικής αγοράς και των Greek Sale εκτός «έδρας», δηλαδή μακριά από τη New Bond Street του Λονδίνου όπου στεγάζεται ο οίκος Bonhams, και που αποτελούσε για χρόνια τα καθιερωμένα ραντεβού των εμπόρων τέχνης, επενδυτών και συλλεκτών αλλά κυρίως του εφοπλιστικού λόμπι που ανέκαθεν στήριζε την ελληνική art market.