THEPOWERGAME
Νέα έργα τέχνης με δυνατή εμπορική και συλλεκτική αξία εμφανίστηκαν στην ελληνική δευτερογενή αγορά έργων τέχνης τα οποία αναμένεται να αλλάξουν χέρια στο επερχόμενο sale του αθηναϊκού οίκου Vergos Auctions την Πέμπτη 15 Απριλίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του powergame.gr η όρεξη για αγορά έργων Νεοελληνικής Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Ιστορικών και Φιλελληνικών Αντικειμένων έχει αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται γεγονός που είχε αρχίσει να γίνεται ορατό από πέρσι, κατά τη διάρκεια του πρώτου ξεσπάσματος της πανδημίας COVID19. Για αυτό, η διοίκηση του οίκου αποφάσισε να εντάξει στις δραστηριότητές της μια επιπρόσθετη κατηγορία δημοπρασίας με το εν λόγω sale.
Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε προηγούμενα αποτελέσματα των συναλλαγών μέσω της Vergos Auctions διαπιστώνει ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες εν μέσω πανδημίας, οι τελικές τιμές πώλησης κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις.
Μάλιστα, ο τζίρος από τις τελευταίες αγοραπωλησίες είχε κλειδώσει στα 1. 100.000 ευρώ, με το ποσοστό πώλησης σε όγκο (by lot) να διαμορφώνεται στο 70% και με ένα 10% να καταγράφεται από τις after sale πωλήσεις.
Αναμένονται χτυπήματα
Οσον αφορά στο sale της 15ης Απριλίου στην κατηγορία με τις «βαριές» υπογραφές την προσοχή τραβούν δύο σχέδια του Γιάννη Μόραλη – υπογραφής που εξασφαλίζει όχι μόνο ασφάλεια στον κάτοχο αλλά και περιθώριο ανόδου. Τα σχέδια έχουν «Ελισσάβετ» και «Δύο Φίλες» και έχουν τιμές εκτίμησης 2.000 με 3.000 ευρώ, το καθένα.
Στα ίδια επίπεδα κινούνται και δύο έργα του Γιάννη Τσαρούχη, μιας άλλης δυνατής υπογραφής στο ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης. Πρόκειται για το «Κεφάλι Νέου» με χρονολογία το 1987 και τις δύο μακέτες για τους Αθλίους του Β. Ουγκώ με εκτίμηση 2.000-3.000 ευρώ.
Τη ζήτηση αναμένεται να ξυπνήσει και το έργο του Γιάννη Γαΐτη «Κουταλιανός» με τιμές 1.000 – 1.500 ευρώ, με τους art brokers να συστήνουν το συγκεκριμένο έργο ως μια καλή επενδυτική ευκαιρία.
Το ίδιο ισχύει και για τον πίνακα του Σπύρου Παπαλουκά «Ύδρα» με ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές εκτίμησης 1.000 με 1.500 ευρώ, τιμές που προ δεκαετίας δεν υπήρχε περίπτωση να βρει κάποιος ασχέτως υλικού και θέματος του έργου.
Συζητήσεις γίνονται για το σχέδιο «Γυμνό» του Γεώργιου Γουναρόπουλου (1.000-1.500 ευρώ) αλλά και για τους πίνακες του Γεώργιου Κοσμαδόπουλου με θέμα τη Μύκονο. Παράδειγμα αποτελεί το έργο «Παραλιακό τοπίο Μυκόνου» (λάδι σε hardboard) με τιμές εκτίμησης 1.200 έως 1.600 ευρώ.
Στα πιο σύγχρονα έργα, τις τιμές ενδέχεται να ξεπεράσουν τρία έργα του Δημοσθένη Κοκκινίδη που οι τιμές τους κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ ενώ καλή ευκαιρία θεωρείται το έργο του Βλάση Κανιάρη «Επιφάνεια-Χώρος» που εκτιμήθηκε μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ.
Ακόμη, δεν αποκλείεται να καταγραφεί υπεραξία για το έργο του Αλέξη Ακριθάκη «Σύνθεση» με τιμές 800-1200 ευρώ.
Πολύ καλές ευκαιρίες εμφανίζονται και στην αγορά έργων του Αλέκου Φασιανού. Το «Κεφάλι Νέου» έχει εκτιμηθεί μόλις μεταξύ 600 και 800 ευρώ ενώ ο «Χρυσός Ηλιος» έχει τιμές από 800 έως 1.200 ευρώ.
Δυναμικό come back για Σακαγιάν
Στην κατηγορία της νεότερης σύγχρονης τέχνης δυναμικό «come back» κάνει ο Εδουάρδος Σακαγιάν με τα πορτρέτα «Γυναίκα με άνδρα» και «Γυναίκα σε πλήθος» που εκτιμήθηκαν από 800 έως 1.200 ευρώ.
Ο Σακαγιάν είναι ένα όνομα που θα προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια, για αυτό τώρα θεωρείται ιδανικό timing για επένδυση. Οι private dealers γνωρίζουν καλά τα κλειδιά που μπορούν να οδηγήσουν τα έργα του σε πετυχημένες μεταπωλήσεις. Εχει ένα δικό του στυλ που δεν έχει επαναληφθεί από άλλους εικαστικούς, δεν αντιμετώπισε ποτέ φαινόμενο φούσκας στην ελληνική αγορά σε αντίθεση με άλλους εικαστικούς της ίδιας γενιάς (βλ. Σχολή Κρεμονίνι) ενώ ταυτόχρονα υπήρξε πολύ προσεκτικός στις συμφωνίες που έκανε με γκαλερίστες και εμπόρους έργων τέχνης, διατηρώντας μια σταθερή πορεία.