THEPOWERGAME
Οι ταραχώδεις ημέρες της πανδημίας COVID-19, αποτέλεσαν το έναυσμα για να εισέλθουν ακόμα περισσότεροι επενδυτές στο παγκόσμιο Χρηματιστήριο Τέχνης.
Ο βασικός λόγος, όπως διαπιστώνεται και από στοιχεία ερευνών, είναι ότι οι art brokers πιστεύουν πως τώρα, είναι η ιδανική χρονική περίοδος για επένδυση σε έργα τέχνης, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ασφαλέστερο επενδυτικό εργαλείο, όπως χαρακτηρίζουν την αγορά τέχνης.
Δεν είναι τυχαίο, ότι στο πέρασμα προς τη νέα ψηφιακή εποχή που επιτάχυνε η πανδημία, άνθρωποι της Citigroup χαρακτηρίζουν το art advisory πιο αναγκαίο από ποτέ, ενώ εκτιμούν πως ακόμα και αν η αγορά τέχνης έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο sell-off οι κραδασμοί και οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο ήπιας μορφής σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές. Ακόμη, πιστεύουν πως η ζήτηση στο Χρηματιστήριο Τέχνης δυνάμωσε εν μέσω πανδημίας παρά την οικονομική καθίζηση που επικρατεί.
Σε μελέτη της πάνωστο πως κινήθηκαν οι επενδυτές το 2020 η Citigroup διαπιστώνει ξεκάθαρη νίκη της αγοράς τέχνης έναντι άλλων βασικών κατηγοριών asset class όπως είναι η αγορά ακινήτων, τα hedge funds και τα private equities.
Την υπεροχή της τέχνης ως επενδυτικό καταφύγιο ενισχύει και η τελευταία μελέτη της UBS, σύμφωνα με την οποία το 65% των εμπόρων έργων τέχνης με τζίρο άνω των 10 εκατ. δολαρίων αναμένουν άνοδο των πωλήσεων το επόμενο διάστημα.Στο ίδιο κλίμα, και το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών έργων τέχνης για το 2020 δηλώνει πρόθεση να επενδύσει και τα επόμενα χρόνια.
Ακόμη πιο βασικό συμπέρασμα ήταν ότι οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2019 καταγράφοντας άνοδο 25%.
ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΑ ΤΑΜΠΛΟ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ
Τη στροφή στην αγορά πινάκων και άλλων εικαστικών αντικειμένων επιβεβαιώνει και η εκτόξευση του τζίρου των τριών μεγάλων παικτών της δευτερογενούς αγοράς τέχνης Christie’s, Sotheby’s και Phillips. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι συναλλαγές άγγιξαν τα 370 εκατ. Δολάρια, ποσό πέντε φορές υψηλότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 καταγράφοντας άνοδο 436%(!).
Μαζική προτίμηση στο Χρηματιστήριο Τέχνης βλέπει βλέπει και ο δείκτης εμπιστοσύνης AMCI (Art Market Confidence Index) της Artprice, με τους επενδυτές και συλλέκτες να δείχνουν την πρόθεση για επένδυση παρά το ευρύτερο οικονομικό κλίμα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον δείκτη, οι τιμές στα έργα τέχνης αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα το επόμενο διάστημα, ενώ το ευρύτερο οικονομικό κλίμα διεθνώς, θα χειροτερέψει.
Τους τελευταίους μήνες o AMCI είναι μόνιμα πρασινος δείχνοντας πως το επενδυτικό συναίσθημα κινείται σε υψηλά επίπεδα με τα προσημα να μένουν σταθερά θετικά.
Η μόνη περίοδος που επηρεάστηκε καθοδικά η εμπιστοσύνη των αγοραστών και πωλητών ήταν στα τέλη Μαρτίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2020 οπότε ήταν ακόμη πρωτοεμφανιζόμενο το πέρας της πανδημίας COVID-19 άλλα και άγνωστος ο τρόπος αντιμετώπισής της, με τα πρώτα lockdown να τίθενται σε εφαρμογή.
Ας δούμε εδώ, τι συνέβη με το 67% των επενδυτών που πήρε μέρος σε σχετική έρευνα του Βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Hiscox.
Το 2020 επένδυσε σε έργα τέχνης μέσω διαδικτυακών συναλλαγών και κυρίως μέσα στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου (2020). Καταγράφηκε μάλιστα αύξηση 44% στις αγοραπωλησίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της ίδιας έρευνας είναι πως το 29% των επενδυτών που κινήθηκαν διαδικτυακά, αισθάνθηκαν απόλυτα ασφαλείς στο να τοποθετήσουν ποσά της τάξεως των 10.000 δολαρίων και άνω (κατά μέσο όρο).
Ανατρέχοντας στο 2019, διαπιστώνει κανείς πως το ίδιο ποσό χρημάτων είχε επενδυθεί μόνο από το 20% των επενδυτών.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στατιστικό συμπέρασμα ότι το 11% των επενδυτών που επένδυσαν ψηφιακά το 2020 στο χρηματιστήριο τέχνης έβαλε πάνω από 50.000 δολάρια, ενώ το 2019, μόλις ένα 4% τοποθετούσε ποσά ανάλογου ύψους.