THEPOWERGAME
Απόλυτα ευνοημένοι από την ψηφιακή μετάβαση που προκάλεσε η COVID-19 είναι όσοι επενδυτές πήραν την απόφαση να στραφούν στην εναλλακτική μορφή επένδυσης της αγοράς τέχνης, ήτοι τις διαδικτυακές δημοπρασίες.
Το πρώτο εξάμηνο του 2021 έκλεισε με τζίρο ρεκόρ, καθώς οι διαδικτυακές συναλλαγές έργων τέχνης άγγιξαν τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 72% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Μάλιστα, οι αναλυτές του Βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Hiscox εκτιμούν πως αν οι διαδικτυακές αγοραπωλησίες συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό το επόμενο διάστημα η φετινή χρονιά μπορεί να «χτυπήσει» νέο ρεκόρ τζίρου ξεπερνώντας τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το 46% των online συναλλαγών για το πρώτο εξάμηνο του 2021 εντοπίστηκε σε αγοραπωλησίες μέσω συσκευών κινητής τηλεφωνίας και tablet.
Πρώτη η ζωγραφική τέχνης – Επόμενος κυρίαρχος τα NFT
Οι πίνακες ζωγραφικής πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες εναλλακτικής επένδυσης (διαμάντια, κόσμημα, ρολόι, κρασί, αντίκες), επιβεβαιώνοντας την ξεκάθαρη προτίμηση των επενδυτών και συλλεκτών στα εικαστικά έργα.
Μάλιστα, οι μέχρι στιγμής, υπολογισμοί της Hiscox δείχνουν πως ο μέσος όρος των τιμών που συγκέντρωσαν οι διαδικτυακές δημοπρασίες για έργα ζωγραφικής τέχνης ήταν τετραπλάσιες σε σχέση με το 2019.
Αναλυτικότερα, για το πρώτο εξάμηνο του 2020 η μέση τιμή ήταν τα 10.000 δολάρια ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021 η μέση τιμή σκαρφάλωσε στα 42.000 δολάρια!
Ακολουθεί η κατηγορία υψηλής κοσμηματοποιίας και ωρολογοποιίας με υπετριπλάσια μέση τιμή σε σχέση με το 2019 καθώς από τα 5.700 δολάρια που είχε υπολογιστεί ο μέσος όρος το 2019, φέτος υπολογίζεται στα 18.000 δολάρια.
Την ίδια ώρα, ολοένα και μεγαλύτερη θέση καταλαμβάνει η αγορά των NFT και της crypto art market με τον τζίρο – μόνο για τη νεόφερτη αυτή τάση – να αγγίζει αυτή την ώρα τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο ίδιο κλίμα, αύξηση σημειώθηκε στους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να πληρώνουν κρυπτονομίσματα για τις αγορές τους. Το 41% των επενδυτών σχεδιάζει να κινηθεί για το 2022 μέσω της τεχνολογίας Blockchain ενώ το 2020 ανταποκρινόταν το 30% των αγοραστών.
Πάει για πρωτιά ο Sotheby’s
Οι τρεις μεγάλοι παίκτες της δευτερογενούς αγοράς τέχνης Sotheby’s, Christie’s και Phillips αξιοποίησαν στο έπακρο τον περιορισμό που επέβαλε η πανδημία λανσάροντας πολυάριθμες διαδικτυακές δημοπρασίες κάνοντας παράλληλα, πιο εύκολη τη διαδικασία για τους πελάτες τους.
Τα saleroom των τριών οίκων πέτυχαν το σύνολο των 671 εκατ. δολαρίων, το διπλάσιο από το σύνολο του 2019 με τον οίκο Sotheby’s να ξεχωρίζει καταλαμβάνοντας το 65% του συγκεκριμένου συνόλου χαράσσοντας μια αναμενόμενη νίκη για το τέλος του 2021.