THEPOWERGAME
![Συνταξιοδότηση © 123rf](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/10/syntaxiodotisi.jpg)
Κληρώνει, ενδεχομένως και την ερχόμενη Παρασκευή, για 400.000 δικαιούχους σε αναδρομικά έως 4.100 ευρώ, που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας το 11μηνο της περικοπής των δώρων από τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα.
Στην πρώτη περίπτωση, αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που είχαν ασκήσει προσφυγές έως τον Ιούλιο του 2020 και καλύπτονται από τις δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη 1 εκατ. συνταξιούχοι, που ενώ είχαν περικοπές στις επικουρικές και στα δώρα, δεν έκαναν ομαδικές αγωγές για αναδρομικά, καθώς τους απαγορεύθηκε (μετά τον Ιούλιο του 2020).
Η επίμαχη απόφαση αφορά τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα αδείας για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
Αναδρομικά: Τα σενάρια καταβολής
Για όσους έχουν κάνει αγωγές, τα αναδρομικά θα επιστραφούν με νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί με όσους συνταξιούχους είχαν τις ίδιες περικοπές, αλλά δεν διεκδίκησαν δικαστικά την επιστροφή τους.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιστρέψει τα αναδρομικά σε όσους έχουν κάνει αγωγές, το ποσό θα διαμορφωθεί στα 500 εκατ. ευρώ.
Αν η απόφασή των επιστροφών θα είναι οριζόντια για όλους (και αυτούς που δεν άσκησαν προσφυγές), τότε ο λογαριασμός εκτοξεύεται στα 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της και δηλώνει πως θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις. Άλλωστε, το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης είναι μεγάλο.
Οι συγκεκριμένοι θα λάβουν εντόκως αναδρομικά ποσά έως 4.100 ευρώ ως επιστροφή των περικοπών. Για συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ τα αναδρομικά υπολογίζονται από 450 ευρώ έως 2.500 ευρώ. Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών αναδρομικά από 1.111 ευρώ έως 4.100 ευρώ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες από 750-3.700 ευρώ.
Παράλληλη ασφάλιση
Με ρυθμό 20.000 εκκαθαρίσεις τον μήνα από παράλληλη ασφάλιση «τρέχει» ο ΕΦΚΑ, ενώ εκκρεμεί η εκκαθάριση άλλων 127.000 περιπτώσεων.
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι με ελάχιστο χρόνο σε δεύτερο ταμείο τα 15 έτη δεν θα λάβουν διπλή (εθνική και αναλογική), αλλά στην υπάρχουσα σύνταξη θα προστεθεί επιπλέον το δεύτερο αναλογικό κομμάτι και αυτό γιατί το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο συγχώνευσης των παράλληλων συντάξεων σε μία.
Επίσης, θα γίνει επανέλεγχος όσον αφορά την ορθότητα των υπολογισμών της δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης και των κρατήσεων, καθώς εκτιμάται ότι στο υπάρχον λογισμικό υπάρχουν λάθη. Η ενοποίηση θα γίνει:
- Σε νέους συνταξιούχους από τον Μάιο του 2016 και μετά, οι οποίοι λαμβάνουν δύο ανταποδοτικές και μία εθνική σύνταξη.
- Στους «παλιούς» συνταξιούχους, πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, με δύο ανταποδοτικές και μία εθνική σύνταξη για δικαιούχους μετά τον Μάιο του 2016 και αργότερα για δικαιούχους με δύο ανταποδοτικές και δύο εθνικές συντάξεις.
- Στους συνταξιούχους που πήραν τη σύνταξη πριν από το 2016 και θεμελιώνουν δικαίωμα για τη δεύτερη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και με 15 χρόνια στο δεύτερο ταμείο.
- Στους «παλαιούς» συνταξιούχους πριν από το 2016, που λαμβάνουν δύο επανυπολογισμένες συντάξεις.
Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι προκύπτουν από τη μηνιαία αύξηση που δικαιούνταν από Οκτώβριο του 2019 έως και τον Οκτώβριο του 2023, συνολικά για διάστημα 48 μηνών.
Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω, που λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις, όπως για παράδειγμα σύνταξη λόγω γήρατος και σύνταξη λόγω θανάτου, ή δύο συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση, καθώς και συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση και συνταξιούχοι που εργάζονται.
Ο επανυπολογισμός και οι αυξήσεις προκύπτουν από τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση), που είναι υψηλότερα για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω και οδηγούν σε αύξηση συντάξεων σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που προέβλεπε ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Διαβάστε επίσης
Έκρηξη ενδιαφέροντος για τα παλιά και διατηρητέα ακίνητα του κέντρου
Σπίτι μου 2: “Καραμπόλες” στις αιτήσεις από τα λιγοστά σπίτια στην αγορά
Ποιες προκλήσεις φρενάρουν την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα