THEPOWERGAME
Απανωτά είναι τα «καμπανάκια» για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που θα κρίνουν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση το 2027, καθώς η Εθνική Αναλογιστική Αρχή με υπουργική απόφαση αποκτά ηλεκτρονική πρόσβαση για τον έλεγχο και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων με τη μορφή των Νομικών Προσώπων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (επαγγελματικά ταμεία).
Επεξεργασία Δεδομένων
Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Πάνος Τσακλόγλου, η Αρχή συλλέγει, οργανώνει, επεξεργάζεται και αξιολογεί συγκεντρωτικά στοιχεία ανά φορέα και κλάδο, όπως -ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά- στατιστικά στοιχεία ασφαλισμένων, συνταξιούχων, καθώς επίσης και οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία. Αποκτά πρόσβαση στα ως άνω στοιχεία από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που έχουν μορφή ΝΠΔΔ, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που έχουν μορφή ΝΠΙΔ και κάθε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Εργασίας ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα διαθέτει τα στοιχεία αυτά.
Πάντως, στις εκτιμήσεις -τόσο της ΕΕ όσο και του ΟΟΣΑ- αναφέρεται ότι στην Ελλάδα μέχρι το 2050 λόγω βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας κατά 2,8 έτη. Δηλαδή από τα 67 έτη να ανέβουμε στα 69,8, ενώ το 2070 το όριο θα πρέπει να φτάσει στα 72. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση της τρίτης έκδοσης της έκθεσης «Global Pension Report» της Allianz, η οποία αναλύει 71 συνταξιοδοτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.
Για την Ελλάδα επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν την κρίση του ευρώ έχουν θέσει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα σε σταθερή βάση. Ωστόσο, το αδύναμο σημείο του παραμένει η δημογραφική προοπτική, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία. Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί από 38% σε 65% μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά συνταξιοδοτικής εξάρτησης στην περιοχή. Αντίστοιχες εκθέσεις έχει και ο ΟΟΣΑ, που έως το 2050 προβλέπει πως θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχούν σε κάθε 100 εργαζόμενους. Έτσι, ενώ το 1990 η αναλογία ήταν 22,9 άτομα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζόμενους, το 2020 η αναλογία βρέθηκε στο 37,8 και το 2050 θα φτάσει στο δυσοίωνο 75.
Στην έκθεσή του για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών-μελών του ο οργανισμός αναφερόμενος στη χώρα μας κάνει την εκτίμηση ότι ίσως μέχρι το 2050 λόγω βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας κατά 2,8 έτη. Η αναπροσαρμογή αυτή θα προκύψει σε σχέση με το 62ο έτος ηλικίας (και 40 έτη ασφάλισης), που είναι ένα εκ των δύο ορίων που έχει θέσει το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα (το άλλο είναι το 67ο έτος με 15 χρόνια ασφάλισης).
Σενάρια γήρανσης
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημογραφίας Βύρωνα Κοτζαμάνη, η πολιτεία καλείται να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τον πληθυσμό της εργάσιμης ηλικίας και να ανακόψει τη γήρανση. Για την εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας με ορίζοντα το 2050, το εργαστήριο μελέτησε έξι διαφορετικά σενάρια.
Βάσει όμως των αποτελεσμάτων, ανεξαρτήτως σεναρίων, η μείωση του μόνιμου πληθυσμού την επόμενη 25ετία αναμένεται να είναι συνεχής. Ο ρυθμός πτώσης του πληθυσμού διαφοροποιείται ανά σενάριο, όπως επίσης και η κατανομή του πληθυσμού ανά φύλο και ηλικία. Όπως καταγράφεται στη μελέτη, στο τέλος του 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα κυμαίνεται μεταξύ 9,5 και 10,4 εκατομμυρίων.
Διαβάστε επίσης
Vodafone: 1,3 δισ. επενδύσεις στη θητεία Μπρουμίδη
Ξεκινά η διαδικασία για το νέo Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής
Τιμές ενέργειας: Τι σημαίνουν για τη Γερμανία οι δασμοί κατά της Κίνας