THEPOWERGAME
Με στόχο να εισπράξει παλαιά χρέη και να βάλει φρένο στη δημιουργία νέων, ο ΕΦΚΑ ενεργοποιεί εντός της χρονιάς αυστηρό σχέδιο, με σαρωτικούς ελέγχους και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τους οφειλέτες που δεν προχωρούν σε διακανονισμούς. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ένταξη του οφειλέτη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με παράλληλη ειδοποίησή του από την υπηρεσία, ώστε να προχωρήσει σε ρύθμιση ή άμεση αποπληρωμή. Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, θα γίνεται έλεγχος των ΑΦΜ από τις εφορίες.
Στόχος είναι να αποφευχθεί να αγγίξει το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 50 δισ. ευρώ, από τα 48,9 δισ. που είναι σήμερα. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπεται η έγκαιρη (εντός του τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ) λήψη αναγκαστικών μέτρων, με βάση την εξαγωγή αναλυτικών καταλόγων οφειλετών κατά των οποίων πρέπει άμεσα να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα.
Επίσης, προβλέπεται συνέχιση των στοχευμένων δράσεων αναγκαστικών μέτρων κατά νέων οφειλετών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ, καθώς και κατά οφειλετών που απώλεσαν τη ρύθμιση των οφειλών τους. Ως προς το σκέλος αυτό ενεργοποιείται η κεντρική παρακολούθηση των δημοσιευτέων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας (ΗΜΦ) πράξεων/αποφάσεων επί πτωχευτικών διαδικασιών του ν.4738/2020, με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των πτωχών και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. για την έγκαιρη αναγγελία τους.
Ποιοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος υπολοίπου αφορά οφειλές που έχουν διαβιβαστεί από τον e-ΕΦΚΑ Μισθωτών/τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (οφειλές 24.454.409.410 ευρώ, 51,42% του υπολοίπου οφειλών). Αμέσως μετά είναι οι οφειλές από τον τ. ΟΑΕΕ (οφειλές 13.833.537.651 ευρώ, 29,09% του υπολοίπου οφειλών). Το μεγαλύτερο πλήθος μητρώων οφειλετών ανήκει σε μη μισθωτούς οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι εντάσσονται στο ΚΕΑΟ με οφειλές για τα έτη από το 2017 και μετά.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι οφειλέτες αυτοί δεν είναι νέοι οφειλέτες αλλά πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για οφειλέτες που είχαν ήδη ενταχθεί παλαιότερα στο ΚΕΑΟ για τις οφειλές τους στους τέως ασφαλιστικούς φορείς στους οποίους ασφαλίζονταν. Οι οφειλέτες αυτοί εντάσσονται στο ΚΕΑΟ σε νέο Μητρώο Οφειλέτη για τις οφειλές που δημιούργησαν μετά την υπαγωγή τους στην ασφάλιση στον e-Ε.Φ.Κ.Α. από 1.1.2017 και μετά, όταν η ετήσια μεταβολή του τρέχοντος υπολοίπου ήταν της τάξης των 1,88 δισ. ευρώ. Η μεταβολή αφορά κατά κύριο λόγο αύξηση στα πρόσθετα τέλη.
Συγκεκριμένα, η μεταβολή στα πρόσθετα τέλη ήταν 1.595.463.569 ευρώ, ενώ η αύξηση στις κύριες οφειλές ήταν 285.760.334 ευρώ. Επίσης, υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλάσεις οφειλών με 1.711.819 οφειλέτες (75,49 % των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Σημειώνεται ότι το 88,9% των οφειλετών (2.015.803 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 95.057 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (14,05% του τρέχοντος υπολοίπου). Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (2.641 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,67% του υπόλοιπου οφειλών). Τέλος, το 23,81% των εισπράξεων αφορά οφειλές μη μισθωτών προς τον e-ΕΦΚΑ, το 9,68% αφορά οφειλές προς τον τ. ΟΑΕΕ, ενώ για τους υπόλοιπους Φορείς οι εισπράξεις αντιστοιχούν σε ποσοστά κάτω του 2% των συνολικών εισπράξεων.
Διαβάστε επίσης
Κρασί: Ανακατατάξεις με φόντο κλιματική κρίση, δασμούς, κατανάλωση
Πόρτο Χέλι: Η πορεία των 5άστερων projects και τα χρυσά οικόπεδα
Τα μυστικά της στρατηγικής επένδυσης της Metlen στο γάλλιο