THEPOWERGAME
Αλλάζουν όλα στον κατώτατο μισθό, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το βράδυ της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, από το 2028, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, που είναι πλέον νόμος του κράτους, προβλέπεται νέα διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού με βάση το μαθηματικό τύπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Παράλληλα με την ψήφιση του νομοσχεδίου ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς, η οποία θέτει ως στόχο να αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%.
Το νέο σύστημα προβλέπει ημερομηνία έναρξης των εργασιών της επιτροπής διαβούλευσης την 31η Αυγούστου και ολοκλήρωση της διαδικασίας στο τέλος του έτους, ώστε ο νέος μισθός να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Κατώτατος μισθός: Πώς θα διαμορφωθεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το 2025
Τον Ιανουάριο του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού νέου κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αύξηση θα είναι της τάξεως των 40 ευρώ περίπου, για να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 870 ευρώ. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος είναι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ.
Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται νέα οριζόντια αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των δημοσίων υπαλλήλων βάσει της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Με δεδομένο ότι ο βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα σήμερα είναι 20 ευρώ παραπάνω από τον ιδιωτικό, δηλαδή 850 ευρώ από το 2026 θα ξεκινήσει ισόποση αύξηση με αυτή του ιδιωτικού τομέα.
Οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο υπάλληλοι θα πάρουν αρχικά την προσαύξηση χωρίς τα 20 ευρώ (διαφορά κατώτατου μισθού ιδιωτικού – δημοσίου τομέα).
Διαβάστε επίσης
Επιταγή ακρίβειας 2024: Τελικοί δικαιούχοι και ποσά
Τηλεόραση: Έρχονται πρόστιμα στους χρήστες πειρατικών συνδρομητικών καναλιών
Παλιές ανεμογεννήτριες: Μια κρυφή πτυχή της πράσινης μετάβασης