THEPOWERGAME
«Καταβάλλουμε προσπάθειες να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να αγγίξουμε τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Export Summit X, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ.
«Τα τελευταία χρόνια η αγορά εργασίας παρουσιάζει μια πολύ δυναμική πορεία, αλλά σας διαβεβαιώ ότι δε χωρεί εφησυχασμός, γιατί μπορεί το 9% να είναι 50% κάτω από εκεί που ήμασταν, αλλά δεν παύει το 9% να είναι ένα σημαντικό ποσοστό ανεργίας», επισήμανε η υπουργός, εξηγώντας ότι «παρουσιάζει μεγαλύτερες προκλήσεις η μείωση της ανεργίας από το 10% στο 8% από ό,τι από το 20% στο 18%» και ότι στόχος του υπουργείου είναι να εστιάσει στις πληθυσμιακές ομάδες όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των δεικτών απασχόλησης, όπως οι γυναίκες, νέοι, ΑμεΑ και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Κάνοντας έναν απολογισμό της πενταετίας από το 2019 η κα. Κεραμέως ανέφερε ότι δημιουργήθηκαν στη χώρα 500.000 νέες θέσεις εργασίας. «Αυτό αποτυπώνεται σε μια μείωση του δείκτη ανεργίας από περίπου 18% που ήμασταν το 2019 σε 9,3% σήμερα. Έχει σημειωθεί μία μείωση της ανεργίας που αγγίζει περίπου το 50% και υπάρχουν κάποιοι κλάδοι στους οποίους σημειώνεται πολύ μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας από ό,τι σε άλλους», είπε. Επισήμανε, δε, πως «σημαντικό είναι και το ποιοτικό στοιχείο, καθώς είναι καλύτερες θέσεις εργασίας, είναι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και εκεί βλέπουμε μια σημαντική πρόοδο».
Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ στα 830 ευρώ μέχρι σήμερα, σημείωσε πως είναι «μια αύξηση της τάξης του 28% τα τελευταία πέντε χρόνια και έχουμε και έναν οδικό χάρτη τον οποίο ακολουθούμε μέχρι το 2027, με τον κατώτατο μισθό να αγγίζει τα 950 ευρώ», άρα «από το 2019 στο 2027 θα είναι μια αύξηση της τάξης του 46% στον κατώτατο μισθό».
Σημείωσε ακόμη ότι ο κατώτατος μισθός συμπαρασύρει και τους μέσους μισθούς με αντίστοιχες αυξήσεις. «Ο μέσος μισθός το 2019 ήταν στα 1036 ευρώ. Ο μέσος μισθός σήμερα είναι πάνω από 1250 ευρώ, αλλά αν πάρει κανείς τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης έχει ξεπεράσει τα 1430 ευρώ, με τον στόχο μας για το 2027 να είναι να περάσουμε τα 1500 ευρώ μέσο μισθό. Και υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους σημειώνεται πολύ μεγαλύτερη αύξηση μέσων μισθών από ό,τι σε άλλους. Παράδειγμα στην εστίαση έχουμε μια αύξηση μέσων μισθών που υπερβαίνει το 46%, στις υπηρεσίες ενοικίασης που υπερβαίνει το 35%, στο λιανεμπόριο πάνω από 30%», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Αντιμετώπιση της ανεργίας σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας ανέφερε ότι «πάμε πιο στοχευμένα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες –για παράδειγμα έχουμε 273.000 περισσότερες γυναίκες που δουλεύουν σήμερα σε σχέση με το 2019 κι όμως είμαστε στις τελευταίες θέσεις, άρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να εντάξουμε περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό-, δεύτερον, επενδύουμε πάρα πολύ στην συνεχιζόμενη κατάρτιση σε δεξιότητες που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά, όπως είναι οι πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, τρίτον επενδύουμε πάρα πολύ στις επαγγελματικές σχολές της ΔΥΠΑ που προσφέρουν και πρακτική άσκηση και θεωρητική εκπαίδευση σε επαγγέλματα που είναι σε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά […] τρίτον επενδύουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τέταρτον επενδύουμε περισσότερο στον μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, καθώς και στις Ημέρες Καριέρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Κεραμέως: Το πλάνο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2027
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας στην κατεύθυνση βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος σημείωσε ότι «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή τη μείωση επί της ουσίας των ασφαλιστικών εισφορών και [..] μέχρι το 2027 θα μιλάμε για μια συνολική μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων, φτάνοντας πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
«Προσπαθούμε, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να δημιουργήσουμε εκείνο το δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να είμαστε σε θέση να μειώνουμε διαρκώς το κόστος για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους συνολικά σε ό,τι αφορά την εργασία», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε τέλος στη σταθερότητα σε ό, τι αφορά τους μισθούς και ειδικότερα τον κατώτατο μισθό. «Είναι σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, με ποιον μηχανισμό, από το 2027 και μετά […] Το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από το 2027 και μετά στη βάση οικονομικών αντικειμενικών στοιχείων, όπως είναι ο πληθωρισμός και όπως είναι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, εξασφαλίζει κάτι που είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις, την προβλεψιμότητα», εξήγησε η κ. Κεραμέως.
Πρωτοψάλτης: Σύζευξη εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Στην έλλειψη δεξιοτήτων και ειδικοτήτων που ζητά η οικονομία αναφέρθηκε ο Διοικητής & Πρόεδρος ΔΣ της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, παρατηρώντας πως ενώ πριν από πέντε χρόνια επικρατούσε το «δεν μπορώ να βρω εργασία», το 2024 ακούμε το «δεν μπορώ να βρω εργαζόμενο». «Δεν είναι μόνο η μείωση της ανεργίας που οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι διαχρονικά στην Ελλάδα τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης δεν ήταν διασυνδεδεμένα με τις ανάγκες της οικονομίας. Υποπαράγαμε αποφοίτους σε ειδικότητες με ζήτηση και υπερπαράγαμε αποφοίτους σε ειδικότητες με χαμηλή ή μειούμενη ζήτηση. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων. Στους τρεις δείκτες της σχετικής έρευνας του CEDEFOP που αφορούν την ενεργοποίηση, ανάπτυξη και σύζευξη δεξιοτήτων (skills development, skills activation, skills matching) είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη», εξήγησε, σημειώνοντας ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί άμεσα το έλλειμμα αυτό είναι η γρήγορη κατάρτιση και επανακατάρτιση γιατί όλες οι άλλες που αφορούν την κουλτούρα θέλουν χρόνο για να αποδώσουν καρπούς. « Για την ταχύρρυθμη κατάρτιση έχουμε επενδύσει σημαντικούς πόρους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και πάνω από 250.000 Έλληνες έχουν πιστοποιηθεί σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες και […] μέχρι το τέλος του προγράμματος στόχος είναι 500.000 Έλληνες να έχουν μάθει νέα πράγματα, νέες δεξιότητες».
«Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, όμως και οι επιχειρήσεις δε πρέπει να περιμένουν μόνο από το κράτος, είμαστε ουραγοί στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιληφθούν ότι το να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό, να κάνουν κατάρτιση, είναι μία επένδυση που θα αποφέρει πάρα πολύ σημαντικές επιστροφές. Πρέπει και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να δώσουν έμφαση στο κομμάτι up-skilling re-skilling», υπογράμμισε ο διοικητής της ΔΥΠΑ.
Διαβάστε επίσης
Επίδομα θέρμανσης 2024: 23 ερωταπαντήσεις από την ΑΑΔΕ
Κατάρ: Ένα διαμάντι οδήγησε στα δικαστήρια τη βασιλική οικογένεια
Ρεύμα: Σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh η χονδρική τιμή