THEPOWERGAME
«Τα επιδόματα (μεταξύ αυτών και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) ενισχύονται με επιπλέον χρηματοδότηση», ανέφερε μεταξύ άλλων η Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται έχουν στόχο την ενίσχυση και ελάφρυνση των οικογενειών. Κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι δίνεται ειδική έμφαση στο δημογραφικό ζήτημα, στην αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Όπως είπε, τα μέτρα στήριξης αποφασίστηκαν έπειτα από 7 μήνες διαβουλεύσεων. «Δεν είναι πυροτέχνημα», ξεκαθάρισε.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης αυξάνονται. Ειδικότερα, γνωστοποίησε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ανεβαίνει από τα 216 ευρώ στα 250 ευρώ. Η προσαύξηση για κάθε παιδί αυξάνεται επίσης από τα 54 ευρώ στα 75 ευρώ.
Όσον αφορά το επίδομα στέγασης, αυξάνεται από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα, τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ λαμβάνεται πλέον και το κριτήριο κινητής περιουσίας.
Αυξάνεται το επίδομα παιδιού α21, τα νέα ποσά
Επίσης, η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε τις ακόλουθες αλλαγές στο επίδομα παιδιού α21:
- Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηµατική κλίµακα σε µια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνεται το επίδοµα παιδιού α21 της τρίτης εισοδηµατικής κλίµακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί στα 45 ευρώ ανά παιδί και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόµενο. Επομένως ένα ζευγάρι με δύο παιδιά χωρίς εισοδήματα, θα λαμβάνει 535 ευρώ (από 432 ευρώ μηνιαίως).
- Η πρώτη κλίµακα αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί µε τη νέα κλίµακα του Ελαχίστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος στα 75 ευρώ και περαιτέρω στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόµενα.
- Εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήµερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυµένα σε σχέση µε τα άλλα επιδόµατα.
- Ποσοστό του εισοδήµατος από µισθωτή εργασία (20% σε Επίδοµα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα) δεν θα προσµετράται στα εισοδηµατικά όρια, ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία στους δικαιούχους.
«Γίνεται αντιληπτό πως η µεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων των επιδοµάτων επωφελούνται από τις αλλαγές» σημείωσε ακόμη.
Μεταξύ άλλων η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής ανακοίνωσε ότι αυξάνεται επίσης η μοριοδότηση των τρίτεκνων οικογενειών για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δικαιούχους που θα πάρουν το έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα έως 200 ευρώ.
Τον Απρίλιο 2025 η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό
Εκτός από τη Σοφία Ζαχαράκη στην κοινή Συνέντευξη Τύπου μίλησαν η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και ο Θάνος Πετραλιάς, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Παίρνοντας τον λόγο η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε αλλαγές στο επίδομα εργασίας και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο του 2025. Παράλληλα, έκανε έναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων που ξεκίνησαν το 2019 για την αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου 2024, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ (αύξηση 27,7% από τα 650 ευρώ το 2019). Ανοδική πορεία και για τον μέσο μισθό, ο οποίος από τα 1.036 ευρώ το 2019 έχει ανέβει σήμερα στα 1.252 ευρώ (αύξηση 20,8%).
Τρεις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στις τρεις βασικές αλλαγές που προωθούνται στο επίδομα ανεργίας. Αφού ξεκαθάρισε ότι «τα κοινωνικά δεδομένα και το εργασιακό περιβάλλον έχουν αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες», σημείωσε ότι σχεδιάζεται πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής για το νέο επίδομα ανεργίας. Το πρόγραμμα αυτό θα δομηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:
- Μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές. Θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η ασφαλιστική ιστορία του ανέργου.
- Το επίδομα ανεργίας θα είναι αυξημένο τους πρώτους μήνες, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα ο εργαζόμενους που έχει μείνει χωρίς δουλειά. Στόχος να υπάρξει ουσιαστική προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου.
- Η σταδιακή μείωση του επιδόματος ανεργίας τους επόμενους μήνες, ώστε ο άνεργος να παρακινηθεί για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Ουσιαστικά, το νέο επίδομα ανεργίας, μετά τις αλλαγές που θα γίνουν, θα είναι αυξημένο το πρώτο τρίμηνο, κοντά στο ύψος του πραγματικού μισθού του ανέργου, ώστε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο προσαρμογής στη νέα κατάσταση μετά την απώλεια της εργασίας. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι μόνο το 50% του επιδόματος να πληρώνεται στον άνεργο με κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου και το άλλο 50% μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Το επίδομα θα είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους 2-4 μήνες παροχής, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, καθώς αυτήν τη στιγμή το επίδομα ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου. Τα έτη εργασίας, τα ένσημα και οι εισφορές, είναι μερικά από τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι νέοι άνεργοι θα δικαιούνται το υψηλότερο επίδομα, αλλά και το ακριβές ποσό αυτού. Αυτό σημαίνει πως θα δημιουργηθούν «κλίμακες» στο επίδομα, το οποίο αυτήν τη στιγμή είναι ισόποσο για όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
Παράλληλα, θα υπάρξει η καταβολή ενός «μπόνους» ποσού για τους νέους άνεργους που εργάζονταν για πολλά συνεχόμενα χρόνια, το οποίο θα συνδέεται με τα έτη προϋπηρεσίας και τον τελευταίο μισθό.
Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα – Η ανακοίνωση του υπουργείου
«Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμορφώνει και ενισχύει περαιτέρω το κοινωνικό κράτος με έμφαση στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών», επεσήμανε, σήμερα στην Διϋπουργική Συνέντευξη Τύπου, η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, εξειδικεύοντας τα μέτρα που αφορούν στη στήριξη της οικογένειας, στην εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή και στην αναμόρφωση των τριών βασικών προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ.
Οι στόχοι του υπουργείου κινούνται σε 4 άξονες, σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη:
- Επιπρόσθετη χρηματοδότηση
- πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές
- εξορθολογισμό του σχεδιασμού που αντανακλά τις κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες
- πιο δίκαιη κατανομή των πόρων
«Για την κυβέρνηση, η κοινωνική πολιτική δεν είναι συμπληρωματική στη στρατηγική μας, αλλά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας. Διότι δεν θεωρούμε την ανάπτυξη ή την μεταρρύθμιση αυτοσκοπό, αλλά μέσα επίτευξης των στόχων μας προς όφελος των συμπολιτών μας και της πατρίδα μας. Πολύτιμα εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια είναι ένα πλέγμα επιδομάτων που δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας και προστασίας των πλέον ευάλωτων. Ένα δίχτυ που πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο ισχυρό» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Διά βίου ορισμός της τρίτεκνης οικογένειας – Τα πλεονεκτήματα για 200.000 οικογένειες
Σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε τη δια βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 χιλιάδες οικογένειες. «Αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων καθώς μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας, όταν ένα παιδί ενηλικιώνονταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του» σημείωσε η υπουργός.
Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία. Τι συνεπάγεται, όμως, η δια βίου ισχύς της τριτεκνίας; Αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.
Παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο. Αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.
Αναμόρφωση και αύξηση στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης στα προνοιακά επιδόματα που χορηγεί το υπουργείο μέσω του ΟΠΕΚΑ η κυρία Ζαχαράκη τόνισε ότι «τα επιδόματα είναι μέρος του συνολικού χάρτη της κοινωνικής μας πολιτικής. Πιστεύουμε και αποδεικνύουμε ότι η επιδοματική πολιτική πρέπει να διέπεται από τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δικαιοσύνης και σίγουρα πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς να μην γεννάει μεγαλύτερη αδικία. Μετά από μια πολύμηνη στοχευμένη και μεθοδική δουλειά διευρύνουμε την εφαρμογή μιας καινοτόμου προσέγγισης, του income disregard που ακριβώς ενθαρρύνει την ένταξη όσων συμπολιτών μας μπορούν σε πλήρη οικονομική δραστηριοποίηση, χωρίς να έχουν πλήρη απώλεια της οικονομικής στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας».
Οι αλλαγές αφορούν στα 3 μεγαλύτερα επιδόματα βάσει προϋπολογισμού και αριθμού δικαιούχων και στόχευσαν στην κάλυψη των κενών, στις στρεβλώσεις, στη χαμηλή επάρκεια και στις λεγόμενες παγίδες φτώχειας.
Ειδικότερα:
- Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 € σε 216 € (αύξηση 8%).
- Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
- Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
- Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.
Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως. - Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).
Έκτακτο επίδομα τον Δεκέμβριο σε 1.186.000 δικαιούχους των τεσσάρων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ
- 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του ΕΕΕ θα λάβουν το Δεκέμβριο κατά 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό ( 22 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 520.019.321 ευρώ
- 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση ( 70 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 στα 834.709.301 ευρώ
- 34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 7 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 151.563.252 ευρώ
- 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 37 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για το 2023 στις 957.201.270 ευρώ
Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» – 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
Στο πλαίσιο των στοχευμένων, πρωτοποριακών δράσεων για την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή των νέων γονιών η υπουργός, ανακοίνωσε την πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς». Μετά την πιλοτική φάση, το πρόγραμμα που προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους επιμελητές και υλοποιείται σε 62 Δήμους της χώρας, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το ΥΚΟΙΣΟ έχει διασφαλίσει ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021- 2027. Στο τέλος Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η νέα πράξη για υλοποίηση σε όλους τους δήμους της χώρας.
«Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζόμενων γονέων, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η διευκόλυνση αναζήτησης εργασίας, η μείωση της ανεργίας των επαγγελματιών του χώρου της προσχολικής αγωγής, η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, κυρίως γυναικών με πολυετή αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα της φύλαξης παιδιών» ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη.
Μέχρι στιγμής στην πιλοτική φάση έχουν υπογραφεί 802 συμφωνητικά ενώ έχουν εγγραφεί 1.308 διαθέσιμοι επιμελητές. Το ποσό του voucher διπλασιάστηκε ήδη κατά την πιλοτική φάση και έχει διαμορφωθεί:
- Σε 500 ευρώ από 250 μηνιαίως εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.
- Σε 300 ευρώ από 150 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή είναι εγγεγραμμένο/η ως άνεργος/η στο Μητρώο Ανεργίας ή λαμβάνει, μέσω άλλης δράσης, αξία τοποθέτησης (voucher) για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.
Στο Μητρώο Επιμελητών/τριών της παρούσας Πρόσκλησης δύναται να εγγραφούν μόνο φυσικά πρόσωπα με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στους εν δυνάμει επιμελητές και οι γιαγιάδες και παππούδες που πληρούν τις προϋποθέσεις.
20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς – Τέλη Οκτωβρίου η πρόσκληση σε Δήμους και ιδιώτες
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε ότι, στα τέλη Οκτωβρίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους Δήμους και τους ιδιώτες για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς. Η επιδότηση ανέρχεται έως 50% του συνολικού κόστους της εκάστοτε δομής παιδικής φροντίδας και καλύπτει κτιριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό.
Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου προβλέφθηκε η συμμετοχή όλων των Δήμων της χώρας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με ποσό 70 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών και vouchers από τις επιχειρήσεις σε νέους γονείς
Αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 µήνες από την απόκτηση παιδιού. Μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να µην υπάρχει µείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους 6 μήνες, σε σχέση µε τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν την παροχή. Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους του.
Αφορολόγητες οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας των ανήλικων παιδιών
Καταργείται άμεσα ο φόρος 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών. Δαπάνη: 17 εκατ. ευρώ
Δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες ηλικίας 30 -35 ετών
Με το μέτρο αυτό καλύπτεται μία βασική εξέταση γονιμότητας των νέων γυναικών ώστε να διαπιστώσουν τη δυνατότητα γονιμότητας σε πρώιμο στάδιο, που θα τους οδηγούσε σε άλλη περίπτωση σε δυσκολία απόκτησης παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία. Δαπάνη 4 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα Πρώιμης παρέμβασης – Συμβουλευτική για οικογένειες
Με σκοπό την ενδυνάμωση της οικογένειας και την ομαλή ένταξη παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες και διαταραχές προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος «Πρώιμη Παρέμβαση». Θα αφορά γονείς και παιδιά από 0-6 ετών με αναπτυξιακή καθυστέρηση, διαταραχές, αναπηρίες ή κίνδυνο εμφάνισης αυτών. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αll-about-myChild: το νέο διαδικτυακό εργαλείο για τους γονείς και τα παιδιά
Στο gov.gr θα προστεθεί ένα νέο πολύτιμο εργαλείο για τις οικογένειες. Το «all-about-myChild» θα προσφέρει πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές που προσφέρει η πολιτεία όπως επιδόματα, υγειονομική κάλυψη, κοινωνικό τουρισμό κτλ. Επιπλέον χρηστικές πληροφορίες γενικής φύσης όπως πχ που μπορεί να βρει γιατρό, παιδικό σταθμό, παιδική χαρά και όλες τις υποδομές που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.
Δημιουργείται Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα συνοδεύεται από τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου που θα ελέγχει την υλοποίηση και την προσαρμογή των πολιτικών στα επιμέρους δεδομένα της κάθε περιοχής. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με πόρους ύψους 3 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Εθνική καμπάνια για ανάδειξη της αξίας του παιδιού
Η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε τέλος ότι παράλληλα με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό, το οποίο σύντομα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα τρέξει και μια εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. «Πρέπει να συνδέσουμε ξανά την εικόνα του παιδιού και της οικογένειας με θετικά συναισθήματα και αξίες όπως είναι η χαρά, η ευτυχία, η δημιουργία» ανέφερε σχετικά η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. «Τα μέτρα, οι πρόνοιες και αλλαγές που κάνουμε είναι ένα ακόμα βήμα σε όσα έχουμε κάνει και σε όσα σχεδιάζουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας» κατέληξε η κα Ζαχαράκη.
Διαβάστε επίσης
Αττική Οδός: Υπογράφηκε η νέα σύμβαση παραχώρησης
Pfizer: Η κάμψη των μεγεθών και οι επενδύσεις στην Ελλάδα
Ηellenic Hydrogen: Γαλλικό fund “ζεστό” επενδυτικά για τον Νorth 1