THEPOWERGAME
Αλλάζουν τα προνοιακά και ειδικά επιδόματα, καθώς και το επίδομα ανεργίας τόσο της απόλυσης, όσο και η εφάπαξ παροχή που λαμβάνουν μία φορά το χρόνο τα ειδικά εποχικά επαγγέλματα, ενώ διευρύνεται και η φορολογική βάση για 1.200.000 δικαιούχους που τα λαμβάνουν.
Η ειδική ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, όπως και των ανέργων, των εποχικά ανέργων αλλά και των ευάλωτων ομάδων, θα αποτελέσει ειδική παράμετρος στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια αύξηση του επιδόματος ανεργίας και τη σύνδεσή του με τον μισθό που ελάμβανε ο απολυμένος για εννέα μήνες, με τους τρεις τελευταίους να λαμβάνει το 55% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
Έτσι ένας που καθίσταται άνεργος με μέσο μισθό πενταετίας θα λαμβάνει το 75% αυτού για τους πρώτους τρεις μήνες, το 70% για το δεύτερο τρίμηνο, το 65% για το τρίτο και το 55% για το τέταρτο τρίμηνο. Στα ποσά θα τεθεί πλαφόν 1.100-1.200 ευρώ. Για παράδειγμα κάποιος που λαμβάνει μέσο μισθό 1.200 ευρώ, θα παίρνει επίδομα 900 ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο 840 ευρώ και το τρίτο 780 ευρώ, για να επανέλθει στο τέταρτο τρίμηνο στον μισθό του ανειδίκευτου. Στο εννεάμηνο λήψης του επιδόματος θα εφαρμοστεί πιο αυστηρά η πρόβλεψη για άμεση εξεύρεση εργασίας και η ΔΥΠΑ θα αναλαμβάνει να προτείνει τρεις διαφορετικές θέσεις εργασίας στον απολυμένο και επιδοτούμενο και αν τις αρνηθεί η επιδότηση ανεργίας θα διακόπτεται.
Το σχέδιο θα εφαρμοστεί από το τέλος του φθινοπώρου πιλοτικά στους πρώτους 10.000-20.000 ανέργους και από τις αρχές του 2025 θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.
Η υπουργός Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, μιλώντας χθες στα Παραπολιτικά FM, τόνισε ότι στόχος είναι η εφαρμογή ενός πιο δίκαιου και πιο ανταποδοτικού συστήματος επιδόματος ανεργίας. «Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στα επιδόματα που επανεξετάζονται είναι και το επίδομα παιδιού που λαμβάνουν 705.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι.
Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) και το επίδομα παιδιού 105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Αν μάλιστα μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον μήνα).
Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού εξετάζεται η αύξησή του κατά 10-20%, ταυτόχρονα με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 1.000 ευρώ, καθώς η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται φέτος το επίδομα παιδιού.
Επίσης, εξετάζεται και η διεύρυνση των ειδικών εποχικών επιδομάτων τα οποία σήμερα λαμβάνουν εφάπαξ μία φορά το χρόνο όσοι απασχολούνται στα επαγγέλματα αυτά. Θα προσμετρηθεί ο πραγματικός χρόνος ανεργίας, ενώ θα επιδόματα θα μπορούν να δίνονται περισσότερες της μίας φοράς.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι προϋποθέσεις για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.
Επιπλέον αναμένεται η εξαγγελία για την επέκταση των επιδομάτων μητρότητας σε γυναίκες που δεν το λαμβάνουν, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί ωρομίσθιοι ή συμβασιούχοι.
Οι αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας, παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος , στέγασης ασθένειας, μητρότητας, λοχείας, εργατικών ατυχημάτων, εξόδων κηδείας και κατασκήνωσης, δρομολογούνται με τις πληρωμές του Οκτωβρίου μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας και θα μπορεί ο δικαιούχος να κάνει χρήση του 50% σε είδος και το υπόλοιπο σε χρήμα.
Διαβάστε επίσης
Άλισον Φίλιξ: Από χρυσή Ολυμπιονίκης, επιτυχημένη επιχειρηματίας
Λιμάνι Καλύμνου: “Πράσινο” φως για έργο ύψους 11,94 εκατ.
ΕΣΕΚ: Πώς θα πρασινίσει το κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας