THEPOWERGAME
Αυξάνεται κατά 50.000 ο αριθμός των ανέργων (συνολικά 200.000 ωφελούμενοι) μέχρι το τέλος του 2025 που θα συμμετάσχουν ως εκπαιδευόμενοι στο πρόγραμμα αναβάθμισης στους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ, το κόστος πιστοποίησης από «80 ευρώ» αυξάνεται έως 110 ευρώ για τους παρόχους, ενώ τροποποιείται και η συνολική διάρκεια κατάρτισης των 80 ωρών που θα μπορεί να ορίζεται διαφορετικά στην εκάστοτε πρόσκληση.
Το πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο με 5 ευρώ μικτά την κάθε εκπαιδευτική ώρα και ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών ή «πράσινων» γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, η διάρκεια της οποίας θα ορίζεται στην εκάστοτε πρόσκληση. Η κατανομή των ωρών κατάρτισης ανά μέθοδο κατάρτισης, διά ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη, θα εξειδικεύεται στην εκάστοτε πρόσκληση.
Παράλληλα, η ημερήσια διάρκεια της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες. Επίσης, απαγορεύεται η παρακολούθηση ασύγχρονης τηλεκατάρτισης την ίδια ημέρα και ώρα που διενεργείται σύγχρονη τηλεκατάρτιση ή διά ζώσης κατάρτιση. Τέλος, απαγορεύεται στην ασύγχρονη τηλεκατάρτιση η παρακολούθηση διαφορετικών ενοτήτων την ίδια ημέρα και ώρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της κατάρτισης και της πιστοποίησης δεν θα υπερβεί το ποσό των 168.238.080 ευρώ και αποτελεί δημόσια δαπάνη που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σημειώνεται ότι ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να αναρτά στο ΠΣ Voucher, εκτός των λοιπών εγγράφων από την πλατφόρμα ΟΣΤΚ ότι διασφαλίζονται αυτόματα από το σύστημα όλα τα παραπάνω. Ο πάροχος κατάρτισης που δεν συμμορφώνεται στους όρους και στις υποχρεώσεις όπως αυτές καθώς και από την εκάστοτε πρόσκληση, θα υπόκειται στις ποινές.
Όσον αφορά στην ενημέρωση στο ΠΣ Voucher για το αποτέλεσμα της συμμετοχής κάθε ωφελούμενου στις εξετάσεις πιστοποίησης, ισχύουν τα ακόλουθα: Εντός επτά ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της εξέτασης, θα πρέπει να αναρτάται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος (voucher.gr) το «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων», σε περίπτωση που ο ωφελούμενος πέτυχε στις εξετάσεις ή τη «Βεβαίωση Συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης», σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν πέτυχε στις εξετάσεις.
Επίσης, οι εξετάσεις πιστοποίησης θα διενεργούνται από κάθε Πάροχο Πιστοποίησης σε ποσοστό τουλάχιστον 60% με τη χρήση διαπιστευμένου από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) συστήματος εξ αποστάσεως εξέτασης μέσω διαδικτυακού συστήματος επιτήρησης (tele-proctoring) και έως 40% διά ζώσης. Οι εξετάσεις πιστοποίησης δεν δύναται να διενεργούνται στον χώρο των παρόχων κατάρτισης που συμμετέχουν στο αντίστοιχο έργο.
Διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται ο Πάροχος Πιστοποίησης να ταυτίζεται ή να είναι εταιρικά διασυνδεδεμένος με τον πάροχο κατάρτισης του οποίου πιστοποιεί τις εκροές. Σε περίπτωση μη τήρησης λοιπών των όρων της σύμβασης, το ΔΣ της ΔΥΠΑ δύναται να επιβάλει τις κάτωθι κυρώσεις:
- Σύσταση
- Περικοπή επί της συνολικής αμοιβής του παρόχου κατάρτισης
- Περικοπή επί της συνολικής αμοιβής του Παρόχου Πιστοποίησης
- Αποκλεισμός από τα Μητρώα Παρόχων της Δ.ΥΠ.Α. ή/και από επόμενη ή επόμενες προσκλήσεις/διαγωνισμούς.
Διαβάστε επίσης
Φωτιά στην Αττική: Αναστολή συμβάσεων για εργαζόμενους
Απειλή για την πράσινη μετάβαση οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού
Πώς η αξιοποίηση της βιομάζας μετριάζει τους κινδύνους δασικών πυρκαγιών