THEPOWERGAME
Μόλις το ένα τρίτο του συνόλου των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας έχουν θέσει σε εφαρμογή την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αν και είναι πλέον υποχρεωτική.
Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, μιλώντας στον Real Fm, τόνισε πως κοντά στις 52.000 επιχειρήσεις της βιομηχανίας της χώρας με 348.000 εργαζομένους υποχρεούνται να θέσουν σε εφαρμογή την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Από αυτές, κάνει χρήση το 40%. Επί συνόλου 115.000 λιανεμπορικών επιχειρήσεων με 230.000 εργαζομένους, κάνει χρήση το 30%. Με άλλα λόγια κοντά στο 35% του συνόλου των βιομηχανικών και λιανεμπορικών επιχειρήσεων κάνει αυτή τη στιγμή χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Πάντως, η Άννα Στρατινάκη τόνισε πως η σημερινή ημερομηνία ως πρώτη για την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας είναι «ανελαστική». Η ίδια σημείωσε το κομμάτι των επιχειρησιακών μηχανισμών και αντίστοιχα των επιθεωρητών εργασίας θα μπορούν να βοηθήσουν την αντίστοιχη στήριξη και τις συμβουλές για σωστή και νόμιμη αντιμετώπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι, σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουλίου, η ψηφιακή κάρτα εργασίας στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ.
Άλλωστε, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.
Σημειώνεται πως σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της ψηφιακής κάρτας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Διαβάστε επίσης
Πώς η Τοσκάνη αναζωογονείται “αγοράζοντας” νέους κατοίκους
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Άνδρο από διεθνή ταξιδιωτικά μέσα
Ο Όμιλος Foresight επενδύει 300 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά