THEPOWERGAME
Σε άνοδο, σε όλα τα κράτη της ΕΕ, βρίσκονται τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, με την κυβέρνηση να παραπέμπει το θέμα μετά το 2027, ώστε αν κριθεί ότι δεν βελτιώνεται το δημογραφικό και η σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους, η αύξηση να είναι σταδιακή ανά εξάμηνο.
Το στίγμα έδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος ανέφερε ότι έχουμε μπει σε μία πορεία, όχι μόνο εμείς, όλες οι αναπτυγμένες χώρες, όπου έχουμε μία γήρανση του πληθυσμού μας, και κατά ακολουθία αυτό έχει συνέπειες τόσο στο μέγεθος του εργατικού δυναμικού όσο και στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η νομοθεσία μας ορίζει ότι ανά τριετία εξετάζεται το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη και, ανάλογα με τις μεταβολές, προσαρμόζονται τα όρια συνταξιοδότησης. Η εκτίμηση που έγινε πέρυσι έδειξε ότι κατά την περίοδο αναφοράς το προσδόκιμο της επιβίωσης δεν μεταβλήθηκε και, γι’ αυτό το λόγο, τα όρια συνταξιοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά την επόμενη τριετία.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, πρέπει να αυξηθεί το ενδιάμεσο όριο συνταξιοδότησης κατά 1,5 χρόνο. Δηλαδή το όριο μέσα στο οποίο πρέπει κάποιος να φύγει με μειωμένη σύνταξη, το οποίο είναι το 62ο έτος ηλικίας. Το γενικό όριο που είναι σήμερα το 67ο, θα πρέπει με βάση τους αναλογιστές της Αρχής, να μεταβληθεί κατά μισό έτος. Δηλαδή από το 67ο στο 67,5ο για την πλήρη σύνταξη.
Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας μέχρι το 2030 για όλα τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μεγάλο δημογραφικό θέμα, με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη να δίνει μια ιδέα για τις μεγάλες προσαρμογές που θα πρέπει να γίνουν ως το 2070 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat.
Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, ως το 2030, το γενικό όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στην Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί από τα 67 στα 68,5 έτη για τους άνδρες και στα 68,6 για τις γυναίκες, ενώ το όριο για την πρόωρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να ανεβεί από τα 62 στα 63,5 (άνδρες) και στα 63,6 (γυναίκες). Επίσης, η Ελλάδα θα έχει τα μεγαλύτερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρώπη, με εξαίρεση τη Δανία που θα έχει λίγο υψηλότερα (γενικό όριο 74 έτη, πρόωρη συνταξιοδότηση στα 71). Ακόμη και η Ιταλία θα έχει χαμηλότερα όρια ηλικίας, στα 70,7 και 67,8 έτη.
Τα δημογραφικά δεδομένα που θα οδηγήσουν τους Έλληνες όλο και πιο αργά στη συνταξιοδότηση αφορούν στην αναμενόμενη γρήγορη γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τη Eurostat, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα το 2022 ήταν 78,8 έτη για τους άνδρες και 84,2 για τις γυναίκες. Το 2070, αναμένεται να έχει αυξηθεί στα 86,5 και 90,4 χρόνια, αντίστοιχα.
Στον κρατικό προϋπολογισμό αναθεωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα το κονδύλι για συνταξιοδότηση με επιπλέον από τα 600 εκατομμύρια, ποσό άλλων 400 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ «κρούει» συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για το συνταξιοδοτικό σύστημα ως «δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα», καθώς οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αναμενόταν να διπλασιαστούν έως το 2050, λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και του διπλασιασμού του δείκτη εξάρτησης των ηλικιωμένων.