THEPOWERGAME
Στην εξειδίκευση του κατώτατου μισθού, μετά τα όσα ανακοίνωσε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αύξησή του από τον Απρίλιο, προχώρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου , τονίζοντας ότι ο μισθωτός, σε σχέση με το 2019, παίρνει τρεις παραπάνω μισθούς.Η αύξηση συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα. Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση σε σχεδόν πέντε χρόνια.
Eιδικότερα, όπως είπε η υπουργός Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού καλύπτει 560.000 συμπολίτες μας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ ο μισθωτός, σε σχέση με το 2019, παίρνει τρεις παραπάνω μισθούς. Στόχος, τόνισε ακόμα, το 2027, ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ. H Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ακόμα ότι ο μέσος μισθός σήμερα είναι 75 ευρώ υψηλότερος από την προηγούμενη χρονιά.
Eιδικότερα, στην παρουσίαση, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως «ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 830 ευρώ, το κατώτατο ημερομίσθιο θα είναι στα 37,07 ευρώ. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ήταν η μείωση ανεργίας στο 10,4% τον Ιανουάριο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η κατάταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ και ο πενταπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μ.ο. Συνολικά, έχει σημειωθεί αύξηση 27,7% σε σχέση με το 2019. Σε 12μηνη βάση, ο μισθός ανέρχεται στα 968 ευρώ το μήνα και καλύπτει 560.000 συμπολίτες μας, που είναι κατά 26.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρσι».
Σε άλλο σημείο στη διάρκεια της παρουσίασης, η υπουργός Εργασίας τόνισε πως «ο σωρευτικός πληθωρισμός το διάστημα 2019-2023 ήταν στο 16,6% και η αντίστοιχη αύξηση κατώτατου μισθού έφτασε στο 28%. Σήμερα, το 22% των μισθωτών αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ενώ το 2019 ήταν στο 27%, σε μια αγορά με 400.000 περισσότερους μισθωτούς».
Η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε πως από το 2019 που ήταν στο 20% από 1ης Απριλίου ανεβαίνει στο 27,7%, το 20% συμβάδιζε και δεν έγινε ερήμην της αγοράς. Υπενθύμισε πως έχουμε μικρότερο ποσοστό των μισθωτών από το 27% στο 22% που βρίσκονται στον κατώτατο σε μία αγορά εργασίας που έχει αυξηθεί κατά 400.000 εργαζόμενους.
Για τις ασφαλιστικές εισφορές
Αναφερόμενη στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως «το ζήτημα αυτό και το βάρος για το νοικοκυριό και τον εργοδότη, είναι κάτι που μας προβληματίζει. Είναι μια διαφορετική άσκηση σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Έχει αποτύπωμα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, στην προσέλκυση ταλέντου».
Μετατίθεται η ημερομηνία επιβολής των προστίμων για τη μη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
Η κα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ακόμη πως η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας έχει τεθεί ήδη σε ισχύ σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο, ωστόσο σήμερα υπέγραψε την υπουργική απόφαση με την οποία μετατίθεται η ημερομηνία επιβολής των προστίμων για τη μη εφαρμογή της για την 1η Ιουλίου, αντί για τώρα τον Απρίλιο, όπως προέβλεπε απόφαση του προκατόχου της.
Όπως εξήγησε η επιλογή η παράταση αφορά και στους δύο κλάδους και η ημερομηνία επελέγη καθώς τότε θα γίνει και η εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ 2.