THEPOWERGAME
«Από τότε που ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση έχουν μειωθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στο ERTnews στην οποία μίλησε, ακόμη για τα πανεπιστήμια, τον κατώτατο μισθό, το ΤΕΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις.
Ειδικότερα αναφορικά με τις εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης ο Πάνος Τσακλόγλου επεσήμανε ότι «ένα κομμάτι της μείωσης πήγε προς τις εργοδοτικές εισφορές και ένα άλλο κομμάτι προς τις εργατικές εισφορές. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειωθούν ακόμα μία μονάδα, μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027. Με τις μειώσεις αυτές μικραίνει η λεγόμενη “φορολογική σφήνα”, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο τι πληρώνουν οι εργοδότες και το τι βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι. Όταν μειώνεται η φορολογική σφήνα αυξάνεται τόσο η ζήτηση για εργασία από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και η προσφορά για εργασία από την πλευρά των εργαζομένων. Αυτός είναι ένας από τους κύριους παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στη μείωση της ανεργίας και τη σημαντική αύξηση στην απασχόληση κατά την προηγούμενη τετραετία»
Αναφορικά με τα πανεπιστήμια ο υφυπουργός ανέφερε ότι «ευθύνη της πολιτείας είναι να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια δεν είναι ορμητήρια για οποιοδήποτε είδος παρανομίας. Τα πανεπιστήμια υπάρχουν για να γίνεται εκεί διδασκαλία, για να γίνεται έρευνα, για να προάγεται ο επιστημονικός διάλογος. Αυτός είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων. Η περιουσία των πανεπιστημίων είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Επομένως, κάθε καταστροφή της πρέπει να θεωρείται αδιανόητη. Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ διαφόρων φορέων υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια και μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε. Κάποια στιγμή φτάνει η ώρα που πρέπει να κοπεί αυτός ο “Γόρδιος δεσμός”».
Τσακλόγλου: Ο κατώτατος μισθός σίγουρα πάνω από 800 ευρώ
«Στη χώρα μας υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ακολουθείται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή οι κοινωνικοί εταίροι καταθέτουν τις απόψεις τους, τις επεξεργάζεται μία επιστημονική επιτροπή η οποία εισηγείται στην Υπουργό Εργασίας, η οποία με τη σειρά της εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου και λαμβάνεται η τελική απόφαση», ανέφερε ο Πάνος Τσακλόγλου και συνέχισε «όταν πρόκειται να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού η όποια Κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει δύο πράγματα, δηλαδή, από τη μία μεριά να δώσει τη δυνατότητα για ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους χαμηλότερα αμειβόμενους συμπολίτες μας και από την άλλη μεριά να μην κάνει κάτι το οποίο θα χτυπήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και άλλα αρνητικά δευτερογενή αποτελέσματα. Σχετικά με το ύψος της αύξησης, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ και σίγουρα θα πάει πάνω από 800 ευρώ. Το πού ακριβώς θα σταματήσει θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει μαζί της και αρκετά επιδόματα.
Όσον αφορά στο ΤΕΚΑ, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια καλύπτει όλους όσους έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και κόλλησαν το πρώτο τους ένσημα την τελευταία διετία και εφεξής. Η συμμετοχή στο ΤΕΚΑ είναι εθελοντική για όσα άτομα δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης όπως οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, οι γιατροί, για παράδειγμα, οι έμποροι και οι αγρότες και για όσα άτομα ήταν κάτω των 35 ετών όταν ψηφίστηκε ο νόμος -δηλαδή, πριν από δύο χρόνια- και έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Οι εισφορές των ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ επενδύονται από το νέο Ταμείο σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ασφαλισμένων. Όταν φτάσει κάποτε η ώρα της συνταξιοδότησης, η σύνταξη καθορίζεται από το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος και την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων του. Μέχρι σήμερα περίπου 350.000 νέοι που απασχολούνται σε 140.000 εργοδότες έχουν ασφαλιστεί στο ΤΕΚΑ ενώ τα κεφάλαια, δηλαδή οι σωρευμένες εισφορές των ασφαλισμένων που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή το Ταμείο είναι σχετικά χαμηλά, περίπου 110-120 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όταν το ΤΕΚΑ φτάσει στην πλήρη ωριμότητά του, θα διαχειρίζεται κεφάλαια τα οποία θα είναι περισσότερα από το μισό ΑΕΠ της χώρας».
Τέλος, για τις Εκκρεμείς Συντάξεις ο Πάνος Τσακλόγλου είπε ότι «από εκεί που πριν λίγα χρόνια είχαμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις, σήμερα οι συντάξεις αυτές είναι κάτω από 23.000 και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται ακόμα και αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την απονομή της κύριας σύνταξης είναι λίγο πάνω από τις 60 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Αλλά και στις εκκρεμείς συντάξεις, ο μέσος χρόνος απονομής έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 2-3 χρόνια».