THEPOWERGAME
Από 807-908 ευρώ και απόκλιση 12,5 ποσοστιαίες μονάδες από τη ΓΣΕΕ κινούνται οι προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ και ΕΣΕΕ) για την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Λίγο παραπάνω αναμένεται να κινηθεί η κυβερνητική πρόταση από τη Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αναμένεται να συγκεράσει όλες τις παραπάνω προτάσεις και να κινηθεί στο 5% με 5,5%, ώστε να φτάσει τα 823 ευρώ και να κάνει μέσα στην επόμενη τριετία τις «διορθώσεις», ώστε το 2027 να φτάσει o κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ, που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στις αρχές της νέας τετραετίας της κυβέρνησης.
Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι εργοδότες είναι πολυεπίπεδες ως προς την προσέγγιση, με τις εργοδοτικές οργανώσεις να είναι «πιο μαζεμένες» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της δυνατότητας αύξησης των τριετιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ κινείται στο 3,5%, οι επαγγελματοβιοτέχνες στο 5%, οι έμποροι (ΕΣΕΕ) γύρω στο 4,5%.
Αντίθετα, η ΓΣΕΕ διεκδικεί 16,5%, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν τον μεικτό διάμεσο μισθό πλήρους απασχόλησης (1.443 ευρώ), με το 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, να ανέρχεται στα 866 ευρώ. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας το 2023 και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 908 ευρώ, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μη μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος.
Παράλληλα, με δήλωσή της η Πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη αναφέρει ότι «στον ΣΒΕ πιστεύουμε στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία να αναπληρώνει τις απώλειες των εισοδημάτων του 2023. Οι εργαζόμενοί μας είναι η ψυχή των επιχειρήσεών μας και η έμπρακτη στήριξή τους αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Βέβαια, αυτή η αύξηση είναι κρίσιμο να προσδιοριστεί με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι ο πληθωρισμός και οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να μπορεί να υποστηριχτεί στην πράξη από τις επιχειρήσεις, σε εναρμόνιση με τους κεντρικούς στόχους της αύξησης της παραγωγικότητας και της ενίσχυσης της εξωστρέφειάς μας. Και το κυριότερο, χωρίς να διακινδυνεύσουμε να γίνουμε μη ανταγωνιστικοί. Είναι εθνική ανάγκη να προασπίσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, για το καλό όλων -και πρώτα απ’ όλα των ίδιων των εργαζομένων φυσικά. Αυτή την ισορροπία χρειάζονται η οικονομία και η κοινωνία μας. Επιπλέον, η πρόταση του ΣΒΕ είναι να συνδυαστεί η αύξηση με φορολογικές ελαφρύνσεις των δικαιούχων του κατώτατου μισθού, ώστε να μην εξανεμιστεί από τις αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια», καταλήγει η κ. Σαράντη.
Το 2023 ο μεικτός διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης εκτιμάται στα 1.443 ευρώ μηνιαίως, με το 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, να ανέρχεται στα 866 ευρώ, που θεωρεί ότι εκεί κινείται το επίπεδο φτώχειας. Στο ποσό των 866 ευρώ προσθέτει 2,5% ως αύξηση της παραγωγικότητας για το 2023 και 2,6% εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024. Στην έκθεση εκτιμά ότι ένας αξιοπρεπής κατώτατος μισθός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ένα καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών το οποίο κρίνεται κοινωνικά αποδεκτό για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι η απορρύθμιση της ελληνικής αγοράς εργασίας στη διάρκεια της κρίσης χρέους και της εφαρμογής των μνημονίων και η αποδυνάμωση του θεσμικού ρόλου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν διαταράξει περαιτέρω τη στατιστική κατανομή των μισθών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η θεσμική προστασία των εργαζομένων και των αμοιβών τους από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αξιοσημείωτα χαμηλή στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία της ΓΣΕΕ, το 2023 το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας δυνητικά φτάνει στο 31%.