THEPOWERGAME
Οι σοβαρές ανακατατάξεις του 2023 στην ασφαλιστική αγορά περνάνε για το νέο έτος σε νέα βάση με στόχο την ενίσχυση της θέσης των εταιριών στο bancassurance, ενόψει του ανοίγματος σε συμβόλαια υγείας και κτιρίων, λόγω των φυσικών καταστροφών.
Στη λίστα των τελευταίων μεγάλων εξαγορών η μεταβίβαση του 100% των μετοχών της MetLife στην ΝΝ και της πλειοψηφίας των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC.
Η ένταξη της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Allianz, η εξαγορά κατά 100% της Insurance Market από την Interamerican, της ΑΧΑ Ασφαλιστικής από την Generali και παλαιότερα της Eurolife ERB από τη Fairfax, και τέλος η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την ERGO με την ενσωμάτωση λίγο αργότερα της DAS Hellas στον Όμιλο ERGO, έχουν ήδη διαμορφώσει το 90% της αγοράς η οποία πλέον παίρνει θέση στην διαμορφούμενη αύξηση της πίτας που αναμένεται.
Ήδη, δυο ασφαλιστικές ανακοίνωσαν διευρυμένη συνεργασία σε ασφαλιστικά πακέτα στο χώρο της Υγείας. Πρόκειται για την ERGO και τη συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς για fast track συμβόλαια στο χώρο της υγείας και της Generali με την Alpha Bank που συνήψαν μία στρατηγική συμμαχία διάρκειας είκοσι ετών διευρύνοντας το δίκτυο των υπηρεσιών τους με στόχο την παρουσίαση μίας νέας τραπεζοασφαλιστικής προσέγγισης με οδηγό την ανθρώπινη ανάγκη.
Η υποασφάλιση σε υγεία και κατοικία αποτελούν πλέον τις προτεραιότητες της Ελληνικής κοινωνίας, μετά τις πρόσφατες καταστροφές από πλημμύρες και φωτιές, αλλά και το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν πλήρως και γρήγορα στις υποχρεώσεις τους προς τους πελάτες τους -σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οι οποίοι πασχίζουν να ανακτήσουν μικρό τμήμα των απωλειών τους από τα κονδύλια του Προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και η έβδομη πιο σεισμογενής χώρα στον πλανήτη. Έχει 6,4 εκατομμύρια κατοικίες, των οποίων το 84% είναι παντελώς ανασφάλιστες, ενώ το 60% είναι συγκεντρωμένες στην υπερδομημένη Αττική. Ένα καταστροφικό φαινόμενο θα έχει μακρόχρονες συνέπειες στις ζωές όλων και θα επηρεάσει την κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών με σφοδρό τρόπο.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο ασφαλιστικός κλάδος περιμένει το 2024 να εξελιχθεί ο διάλογος με την Πολιτεία τον οποίον είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στα πλαίσια της φετινής ΔΕΘ, με στόχο είτε την υποχρεωτική, είτε έστω τη μαζική κάλυψη των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.
Μια πρόταση προς την οποία προσανατολίζονται αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες είναι η κάλυψη να καταστεί υποχρεωτική από τη στιγμή που:
- Θα έχει προηγηθεί η διαμόρφωση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ από το σημερινό 10% στο 30%-40%.
- Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις, λόγω του ότι θα εκμεταλλεύονται οικονομίες κλίμακας.
- Τα σημερινά κονδύλια του Προϋπολογισμού θα λειτουργούν ως ενός είδους αντασφαλιστικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με μια τέτοια θεώρηση το κόστος της ασφάλισης από τα 130-150 ευρώ που κατά μέσο όρο κοστίζει σήμερα σε ετήσια βάση, θα υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα από τα 100 ευρώ και δεν είναι τυχαίο ότι και ο ΠΟΜΙΔΑ στηρίζει την υποχρεωτική ασφάλιση υπό την προϋπόθεση ενός κρατικού κινήτρου.