Παράθυρο στην καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας και στην Ελλάδα άνοιξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του powergame.gr.
Κατά την παρουσίαση του εργασιακού νομοσχεδίου στην ΚΟ της ΝΔ, ο υπουργός υποστήριξε πως τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας που θα ισχύσουν όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, επιτρέπουν σε έναν εργαζόμενο να επιλέξει αντί για 8 ώρες την ημέρα επί πενθήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει ένα τριήμερο ανάπαυσης.
«Με αυτό το μέτρο μπορούμε να πάμε σε 4ήμερη εργασία εφόσον το θέλει ο εργαζόμενος. Θέλουν άραγε αυτοί που μας κατηγορούν, να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο, αν την θέλει ο ίδιος;» τόνισε ο υπουργός. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα εφαρμόζεται μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα), ή με αίτημα του εργαζόμενου, για συμφιλιώση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή.
Που αποσκοπεί το μέτρο της 4ήμερης εργασίας
Όπως επεσήμαιναν προ ημερών υπηρεσιακοί παράγοντες στο powergame.gr, το συγκεκριμένο μοντέλο όντως… δουλεύει στις χώρες που έχει εφαρμοστεί. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι εργαζόμενοι απομακρύνονται από τα ατελείωτα ωράρια και την εξουθενωτική εργασία με αποτέλεσμα να αυξάνεται θεαματικά η αποδοτικότητα τους. Η Ισπανία είναι από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που δοκιμάζει τη μείωση της πενθήμερης εργασίας, σε τετραήμερη. Στόχος του μέτρου, το οποίο βρίσκει έδαφος σε ολοένα και περισσότερες χώρες, είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των εργαζομένων και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο-εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, ο οποίος συμμετέχει σε διεθνή φόρα όπου συζητούνται τέτοιες πρακτικές, η τετραήμερη απασχόληση διευκολύνει στην ανάπτυξη νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ παράλληλα αυξάνει αποδεδειγμένα τους δείκτες παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των εργαζομένων. «Το μοντέλο της Ισπανίας των 32 ωρών εβδομαδιαίως στις τέσσερις μέρες απασχόλησης σίγουρα θα βρει αντιρρήσεις, όμως θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ. Με την εφαρμογή αυτού του πλαισίου θα προκύψει άμεση μείωση στην μόλυνση του περιβάλλοντος, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, περιορισμός του κυκλοφοριακού προβλήματος, ενώ θα υπάρξει σημαντική βελτίωση της κατάρτισης των εργαζομένων, αφού θα μπορούν να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, θα προκύψει η καλύτερη οργάνωση της επαγγελματικής ζωής του εργαζόμενου και της οικογενειακής του ισορροπίας» εξηγεί ο κ. Καρούζος.
Και καταλήγει «Είναι σημαντικό να συνδυαστεί το τετραήμερο απασχόλησης με την εισχώρηση στην επιχείρηση της τεχνητής νοημοσύνης την πέμπτη ή έκτη μέρα λειτουργίας της, ώστε να βελτιωθεί ή να μη περιοριστεί η παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης και να διατηρηθεί η ικανότητα της στη ζήτηση της κατανάλωσης».
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φόρα, στην Ιαπωνία το καλοκαίρι του 2019 η Microsoft υιοθέτησε τις 32 ώρες με απίστευτα αποτελέσματα, καθώς η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 40% και η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκε κατά 20%. Αντίστοιχα στη Νέα Ζηλανδία, η πολυεθνική Unilever για τους 80 εργαζομένους της υιοθετεί το ίδιο σύστημα δοκιμαστικά μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021.
Στο ισπανικό πρόγραμμα αναμένεται μέχρι τέλη του έτους να ενταχθούν περίπου 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αν όλα πάνε καλά η Ισπανία θα αποτελέσει το πρώτο εργαστήριο πειραματισμού στην εβδομάδα των τεσσάρων ημερών.