THEPOWERGAME
Στην κυβέρνηση ξεκίνησαν οι διεργασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε όλα να είναι έτοιμα ενόψει ευρωεκλογών. Η πορεία του κατώτατου μισθού αλλά και του μέσου επηρεάζει τα μέγιστα τα οικονομικά των νοικοκυριών και συνεπώς τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως έχει αποσαφηνισθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση επιθυμούν να έχουν γίνει όλες οι διεργασίες έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε με την εκκίνηση της τελικής μάχης των εκλογών να έχουν οριστικοποιηθεί τα μεγέθη που θα απαρτίζουν τη «γαλάζια» πολιτική. Σε επίπεδο διεργασιών και κοινωνικού διαλόγου θα ερωτηθούν οι εργοδοτικοί φορείς του ιδιωτικού τομέα, θα εκφράσουν άποψη η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΙΟΒΕ, ο ΣΕΒ, η Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος και τα Επιμελητήρια καθώς και η ΓΣΕΕ. Αυτός ο συγκερασμός απόψεων και θέσεων θα τύχει επεξεργασίας από την κυβέρνηση, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Είναι νωπή η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη, στην «Α» ότι «οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες, όπως ακριβώς υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός. Προχωρούμε με σταθερές αυξήσεις, ώστε να απαντήσουμε στα περί επιδομάτων. Έτσι, αυξάνουμε τους μισθούς πάλι στον ιδιωτικό τομέα και επαναφέρουμε τις τριετίες».
Τα τρία σενάρια για τον κατώτατο μισθό
Με βάση τα στοιχεία που έχει η κυβέρνηση, αξιολογεί τα εξής στοιχεία, που θα καθορίσουν τις κινήσεις και τις τελικές αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη: την πορεία της ανάπτυξης, την εξέλιξη του πληθωρισμού και, φυσικά, τις αντοχές των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση του μισθολογικού κόστους, δεδομένου ότι θα επωμιστούν φέτος και το επιπλέον «βάρος» των τριετιών.
«Θα εξετασθούν όλες οι παράμετροι», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, στόχος είναι ο κατώτατος με μία τριετία να ξεπεράσει τα 900 ευρώ. Με βάση, λοιπόν, όλες αυτές τις παραμέτρους, η εφημερίδα «Απογευματινή» αποκαλύπτει τα 3 σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση:
- Στο πρώτο σενάριο, ο βασικός μισθός των 780 € αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%. Ο κατώτατος φτάνει έτσι τα 820 ευρώ, ενώ η ενεργοποίηση των τριετιών σε όσους συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο εργασίας φέρνει επιπλέον αύξηση αυτόματα κατά 82 ευρώ. Άρα, κατώτατος και τριετία δίνουν 902 ευρώ σύνολο βασικού μισθού.
- Το δεύτερο σενάριο «βλέπει» αύξηση 6%. Έτσι, ο κατώτατος πάει στα 825 ευρώ και με μία τριετία φτάνει στα 907,5 ευρώ.
3 . Το τρίτο σενάριο βρίσκει την αύξηση στο 6,5%. Πλέον, ο κατώτατος αυξάνεται κατά 50 ευρώ και αγγίζει τα 830 ευρώ. Μαζί με μία τριετία «πιάνει» τα 913 ευρώ.
Παραβάτες και τριετίες
Τι θα γίνει, όμως, αν αρνηθούν την τριετία οι εργοδότες; Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στην «Απογευματινή», «δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί την αύξηση στον μισθό του εργαζόμενου από τριετίες. Εάν κρατήσει τον εργαζόμενο στη δουλειά του, θα πρέπει να του δώσει την τριετία. Γιατί αυτό είναι ο νόμος. Δεν μπορεί να αρνηθεί. Αν γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τέτοια άρνηση, αμέσως θα δράσουμε και αμέσως θα επιβληθούν και πρόστιμα. Επαναλαμβάνω, δεν είναι εθελοντική η εφαρμογή της τριετίας, είναι υποχρεωτική». Ωφελούνται άμεσα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν επιπλέον αποδοχές, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.
Επιδόματα και κατώτατος
Η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες, το επίδομα μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τις ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, την παροχή διαθεσιμότητας, την αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, την αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.