THEPOWERGAME
Κυριότερη εκ των κοινωνικών ρυθμίσεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, είναι η σποραδική απασχόληση των επιδοτούμενων ανέργων, που μπορεί να επιφέρει όφελος μέχρι 400 ευρώ επιπλέον της μηνιαίας επιδότησης ανεργίας.
Τα «ψιλά γράμματα»
Πέρα από την παραπάνω διάταξη που αφορά μέχρι 120.000 ανέργους που επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ, σημαντικές με οικονομικά οφέλη είναι και οι διατάξεις που αφορούν την απασχόληση αναπήρων, η οποία μέχρι σήμερα απαγορευόταν, εφόσον ο δικαιούχος είναι συνταξιούχος λόγω αναπηρίας. Μία διάταξη που μπορεί να επιφέρει οφέλη σε 100.000 ανάπηρους, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν, καθώς επίσης και αυτή της επέκτασης της σύνταξης σε ορφανά τέκνα και σε τέκνα με αναπηρία, καθώς και η ασφάλιση φοιτητών. Αναλυτικά, από τα ρυθμιζόμενα μέτρα κερδίζουν:
- Επιδοτούμενοι άνεργοι με σποραδική απασχόληση: Δίνεται η δυνατότητα σε άνεργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας. Η ρύθμιση αυτή ευνοεί τις συμβάσεις κατά παραγγελία ή αλλιώς τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών». Αυτό που λέει η διάταξη είναι ότι ένας άνεργος που παίρνει επίδομα και τύχει να εργαστεί 7 μέρες μέσα στον μήνα δεν θα χάσει όλο το επίδομα, αλλά θα του αφαιρεθούν 7 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Με τη νέα διάταξη οι άνεργοι με επίδομα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο από κάποιον άλλον άνεργο που δεν λαμβάνει επίδομα στο να συνάπτουν ημερήσιες συμβάσεις για ευκαιριακή 3ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση (μέχρι 12 ήμερες τον μήνα), καθώς αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε έως τώρα και θα έχουν αυξημένο εισόδημα με μεροκάματο και ένα μέρος του επιδόματος ανεργίας.
- Απασχόληση συνταξιούχων αναπηρίας: Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Σήμερα, ένα άτομο με αναπηρία που συνταξιοδοτείται από τον π. ΟΑΕΕ δεν επιτρέπεται να εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ταμεία πλην του π. ΙΚΑ.
- Σύνταξη σε ορφανά τέκνα: Ενοποιούνται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα δικαιοδόχα τέκνα, διορθώνοντας αδικίες που προέκυψαν με τον νόμο Κατρούγκαλου από τη διαφορετική αντιμετώπιση αναλόγως της ημερομηνίας θανάτου του γονέα πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016. Έτσι, θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως του εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα πριν ή μετά το 2016.
- Επέκταση της σύνταξης σε ορφανά τέκνα με αναπηρία σε Δημόσιο και ΝΑΤ: Επεκτείνεται στο Δημόσιο και στο πρώην ΝΑΤ η εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης (που ήδη ισχύει και εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που ο θανών γονέας προέρχεται από τον οδιωτικό τομέα) που προβλέπει ότι τα αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα με βαριά αναπηρία λαμβάνουν το 100% της σύνταξης των γονέων τους (από 50% που ισχύει με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο).
- Αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας: Δίνεται η δυνατότητα για τυχόν παραβάσεις για υποδηλωμένη εργασία και στα ΠΕΚΑ του ΕΦΚΑ. Αρμόδια για ελέγχους τήρησης του ωραρίου εργασίας ήταν μέχρι τώρα μόνο η Επιθεώρηση Εργασίας.
- Ασφάλιση των φοιτητών κατά την πρακτική άσκηση: Καθίσταται ανεμπόδιστη η ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών για τον κίνδυνο ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο που πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του πτυχίου τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ασφάλισή τους για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που δεν καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από άλλες διατάξεις.