THEPOWERGAME
Το επίδομα θανάτου σε ορφανά έως 24 ετών είναι μια από τις 10 βασικές αλλαγές που φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μεταξύ των αλλαγών αυτών είναι τόσο η αναδρομική επέκταση (από τις 24 Σεπτεμβρίου) του επιδόματος μητρότητας σε αγρότισσες και σε ελεύθερες επαγγελματίες όσο και η εξαίρεση των επαγγελματιών συνταξιούχων από το τεκμαρτό εισόδημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων.
Σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η επέκταση της σύνταξης για ορφανά έως 24 ετών αφορά πλέον και εκείνα που δεν σπουδάζουν. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη κοβόταν από το 2016 για τα ορφανά που δεν συνέχιζαν τις σπουδές τους. Πιο συγκεκριμένα, στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται:
- Θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα.
- Με αυτόν τον τρόπο, ορφανά τέκνα που έχαναν τη σύνταξη θανάτου του γονέα τους μόλις συμπλήρωναν τα 18 τους έτη (εάν ο θάνατος γονέα είχε επέλθει προ του 2016 και δεν σπούδαζαν), πλέον θα την λαμβάνουν για έξι επιπλέον χρόνια, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ο θάνατος του γονέα επήλθε μετά το 2016.
Το μήνυμα Γεωργιάδη για το επίδομα θανάτου σε ορφανά
«Έχασα και τους δυο γονείς μου στα 18 μου χρόνια. Έχω ζήσει δηλαδή την ορφάνια από μικρός. Την ορφάνια την έχει ζήσει από μικρός και ο υφυπουργός μου, ο Βασίλης Σπανάκης. Όταν κάναμε screening όλων των αδικιών, διαπιστώσαμε ξαφνικά ότι υπάρχει αυτό το θέμα» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημεριδα «Απογευματινή» ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.
Και πρόσθεσε: «Ένα παιδί ορφανό στα 18 του χρόνια δεν είναι ένα πλούσιο παιδί, είναι ένα παιδί που ψάχνει τα πατήματά του. Άρα, μιλάμε για συμπολίτες μας που ξεκινούν τον βίο τους με μία πολύ μεγάλη δυσκολία. Μου λέει ο Βασίλης Σπανάκης: “Υπουργέ, είναι ντροπή, εγώ ορφανός, εσύ ορφανός και να μη λύσουμε αυτό το θέμα”. Λύνεται λοιπόν και αυτό»