THEPOWERGAME
Σε 6.011 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, που έχουν δηλωθεί μέχρι και σήμερα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις για την αποζημίωση στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία προήλθαν από 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι εκπροσωπούν το 97,6% της παραγωγής ασφαλίσεων περιουσίας. Από αυτές, οι 4.307 ζημιές αφορούσαν ασφαλίσεις περιουσίας (1.714 κατοικίες, 2.032 επιχειρήσεις, 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα και 376 φωτοβολταϊκά συστήματα). Οι υπόλοιπες 1.699 αφορούσαν ασφάλιση αυτοκινήτων και 5 ασφάλιση σκαφών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΕΕ, η ελληνική ασφαλιστική αγορά προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες τους μηχανισμούς αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών για την αποζημίωση στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως όπως σε κάθε περίπτωση καταστροφικού συμβάντος, η ΕΑΕΕ προχωρά σε αναλυτική καταγραφή που θα περιλαμβάνει πλήθος ζημιών, ποσά αποζημιώσεων και ασφαλισμένα κεφάλαια ανά κατηγορία και γεωγραφική κατανομή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν με την ολοκλήρωσή της.
Σε 10 βιομηχανίες στη Θεσσαλία οι πολύ μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel
Υπενθυμίζεται πως όπως έγραψε προ ημερών το powergame.gr επικαλούμενο πληροφορίες από ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρηματικούς φορείς και συνδέσμους συγκλίνουν στο ότι ολική καταστροφή, total loss με όρους ασφαλιστικής αγοράς, έχουν υποστεί γύρω στις 10-15 βιομηχανίες, αλλά δεκάδες άλλες από τις άνω των 300 που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν υποστεί βλάβες και φθορές. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τις μικρές επιχειρήσεις και τις βιοτεχνίες της περιοχής, που δεν διαθέτουν και τους μηχανισμούς να αντεπεξέλθουν στις έκτακτες συνθήκες, με χιλιάδες αιτήματα για στήριξη να συσσωρεύονται στα Επιμελητήρια Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Βόλου.
Οι μεγαλύτερες ζημιές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντοπίζονται στις επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών και μετάλλων. Πρόκειται για τους κύριους εξαγωγικούς κλάδους της Θεσσαλίας, με σταθερά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Είναι δε ενδεικτικό ότι στα Τρίκαλα, όπου το πλημμυρικό μέτωπο εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη, πλήττοντας βιομηχανίες όπως η Τυράς, του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η La Farm, η Όμηρος, η Διβάνη, τα συνεργεία και τα επιτελεία των εταιρειών ακόμη δουλεύουν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και την εύρυθμη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.
Στη δίνη του καιρικού φαινομένου βρέθηκαν, επίσης, μεταξύ άλλων, η Del Monte στον Πλατύκαμπο Λάρισας, η Intercomm Foods στα Τέμπη -μεταποιητικές βιομηχανίες και οι δύο-, αλλά και η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής (του ομίλου Lafarge Holcim), με εγκαταστάσεις στον Βόλο, που διαχειρίζεται τις επιπτώσεις της θεομηνίας και επιστρέφει σε κανονική λειτουργία, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Στην ίδια περιοχή δραστηριοποιείται και η βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ, ενώ η Exalco, βιομηχανία διέλασης αλουμινίου του ομίλου Βιοκαρπέτ, ανακοίνωσε αναστολή λειτουργίας στο ένα από τα εργοστάσιά της, στη Βιομηχανική Περιοχή Κουλούρι Λάρισας.
Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο εάν συνυπολογίσουμε την επίπτωση από την απομείωση του ζωικού κεφαλαίου, που προμηθεύει τη γαλακτοβιομηχανία με την πρώτη ύλη, το γάλα, αλλά και την κατεστραμμένη γεωργική παραγωγή, που προμηθεύει άλλες βιομηχανίες που δεν έχουν υποστεί ζημιά, όπως π.χ. η βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας. Πρόβλημα επίσης είναι οι υποδομές, καθώς οι κατεστραμμένοι δρόμοι στην περιοχή δυσχεραίνουν το μεταφορικό έργο για εταιρείες που βγήκαν αλώβητες από την κρίση, όπως για παράδειγμα το άλλο εργοστάσιο του ομίλου Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία) στη Λάρισα.
Πρόβλημα είναι ακόμη η έλλειψη νερού, ειδικά στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες, που δεν μπορούν να καλυφθούν με την ποσότητα μιας υδροφόρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποκατάσταση της παροχής νερού θα απαιτήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα αποκατασταθούν υποδομές, γιατί ακόμη υπάρχουν αποκλεισμένες περιοχές και τα φορτηγά δεν μπορούν να προσεγγίσουν πολλές εγκαταστάσεις για να παραλάβουν και να μεταφέρουν εμπορεύματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εκτέλεση παραγγελιών.
Ας σημειωθεί ότι όσο τα γεγονότα είναι σε εξέλιξη, η ακριβής καταμέτρηση των ζημιών θα καθυστερεί και στο προσεχές διάστημα μόνο με εκτιμήσεις μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανασχεδιασμού της τοπικής αγοράς. Προς επιβεβαίωση σημειώνεται ότι μόλις χθες κατέρρευσε η γέφυρα στον Παλαιόπυργο Λάρισας, ενώ πολλές ακόμη υποδομές στην περιοχή έχουν αποκλειστεί λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.
Πάνω από μία εβδομάδα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, δεν υπάρχει συνολική καταγραφή των ζημιών και η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με την υποστήριξη του ΣΕB, με στόχο μια διαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων, καταγραφή αναγκών και στοχευμένη παροχή στήριξης.
Σε υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη οδηγείται το 75% των ΜμΕ
Μετά τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, οδηγεί σε υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (το υπόλοιπο 25% είναι ασφαλισμένο), καθώς και το 20% των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος για τις συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της ασφάλειας έναντι των φυσικών καταστροφών.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνει σε δήλωσή του ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τις φυσικές καταστροφές». Στην Ελλάδα το ποσοστό κάλυψης στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 2%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 7,5%.
Στην πράξη, η κυβέρνηση, με καταλύτη τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και τις ασφαλιστικές εταιρείες, συζητώντας λύσεις πάνω στο γενικότερο πλαίσιο ΣΔΙΤ, που έχει πολλές φορές κατά το παρελθόν προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Ο σχετικός διάλογος δεν ξεκινούσε κατά το παρελθόν λόγω του λεγόμενου «πολιτικού κόστους», παρά το ότι πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης έβλεπαν το όλο θέμα με καλό μάτι.
Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας, τονίζουν ωστόσο ότι πρόκειται απλά για μια δήλωση προθέσεων και πως πολλά ζητήματα θα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Για παράδειγμα, με ποιον τρόπο η πολιτεία θα συνδράμει στο όλο εγχείρημα, σημειώνοντας πως το κίνητρο της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι ιδιαίτερα ισχνό.
Σήμερα υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη υπάρχει μόνο για τα τραπεζικά στεγαστικά δάνεια, έναντι σεισμού και φωτιάς. Η νομοθετική ρύθμιση που προωθούνταν πριν από τις εκλογές για υποχρεωτική κάλυψη των νεόδμητων σπιτιών σε «κόκκινες» περιοχές με μεγάλους φυσικούς κινδύνους απεσύρθη για πολιτικούς λόγους, ενώ η αγορά θεωρεί αμφίβολο το κίνητρο έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ 10% για όσους ασφαλίσουν κατοικίες. Σε ό,τι αφορά τις καλύψεις έναντι πυρκαγιάς, οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν προφανώς οι κατοικίες να είναι αδειοδοτημένες και ιδιαίτερα στα επαρχιακά ακίνητα -μέσω φωτογραφιών- να φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συνθήκες σχετικής προστασίας.
Το κίνητρο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ από μόνο του δεν είναι σε θέση να διαφοροποιήσει ριζικά τη στάση των περισσότερων συμπολιτών μας. Αν για παράδειγμα σήμερα ένα σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να ασφαλιστεί πλήρως έναντι 200-250 ευρώ και από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ προκύπτει όφελος 40-70 ευρώ, δεν αλλάζει τη φορά των πραγμάτων.
Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να ανέρχεται στο 30% και όχι στο 10% και αυτό γιατί μια τέτοια φοροαπαλλαγή συμφέρει τελικά όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά και την Πολιτεία, που θα απαλλαγεί από μια σειρά εξόδων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.