THEPOWERGAME
Σε βελτιώσεις της πλατφόρμας Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας του e-ΕΦΚΑ, προχώρησαν -σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», αλλά και όπως προανήγγειλε χτες με συνέντευξή του στο powergame.gr– τα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εγκαινιάζοντας έναν επαναστατικό τρόπο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του εν αναμονή -και όχι μόνο- συνταξιούχου από τον ΕΦΚΑ, που επιτρέπει την απευθείας ψηφιακή επαφή του ασφαλισμένου με το Ταμείο. Η νέα αυτή υπηρεσία έρχεται να αντικαταστήσει τρεις τρόπους επικοινωνίας που δημιουργούσαν ταλαιπωρία στους πολίτες και σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία απονομής:
- Την αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου, όπου ο e-ΕΦΚΑ ζητούσε επιπλέον έγγραφα για να προχωρήσει το αίτημα συνταξιοδότησης.
- Την επίσκεψη του ασφαλισμένου στα τοπικά υποκαταστήματα.
- Την τηλεφωνική επικοινωνία για διευκρινίσεις και ερωτήματα.
Πλέον, όλη η επικοινωνία μεταξύ του εν αναμονή συνταξιούχου και του υπαλλήλου του e-ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξης του γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις διά τηλεφώνου. Η πλατφόρμα βασίζεται στη λογική της αμφίδρομης επικοινωνίας που επιτρέπει τόσο στον υπάλληλο όσο και στον ασφαλισμένο να ανταλλάσουν στοιχεία και πληροφορίες και να θέτουν εκατέρωθεν ερωτήματα.
Ο υπάλληλος μπορεί να ζητήσει ηλεκτρονικά επιπλέον δικαιολογητικά από τον ασφαλισμένο και ο τελευταίος να ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή λαμβάνοντας μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (e-mail). Την υπηρεσία αυτή μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησής τους.
Παράλληλα, διευρύνονται οι εργασίες που μπορούν να αναλαμβάνουν οι 1.600 περίπου πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι. Συγκεκριμένα, μέσα από το Ψηφιακό Δωμάτιο οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν την ανάθεση της υπόθεσής τους σε πιστοποιημένο επαγγελματία για ανακεφαλαίωση ασφαλιστικού χρόνου και αναγνωρίσεις. Επίσης, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν εάν μια αίτηση έχει ανατεθεί σε πιστοποιημένο επαγγελματία και σε ποιον σε σχέση με την απεικόνιση του ασφαλιστικού χρόνου.
Για την είσοδο των πολιτών και των πιστοποιημένων επαγγελματιών στην εφαρμογή απαιτείται η αυθεντικοποίηση των δικαιούχων προσώπων με τη χρήση των προσωπικών κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet). Κατά την είσοδο του πολίτη στην πλατφόρμα αναζητείται η διεύθυνση ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας (e-mail) στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω διαλειτουργικότητας. Η διάθεση ενός πιστοποιημένου e-mail στην πλατφόρμα είναι απαραίτητη, προκειμένου ο πολίτης να έχει πρόσβαση στη λειτουργικότητά της.
Υπενθυμίζεται πως χτες, αναλύοντας τους επόμενους στόχους του υπουργείου την επόμενη τετραετία, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στο powergame.gr ότι το μεγάλο στοίχημα είναι ο περαιτέρω ψηφιακός και ευρύτερος εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενοποιήσεις των βάσεων δεδομένων, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ασφαλισμένων.
Παρατίθενται οι σχετικές ερωταπαντήσεις από τη συνέντευξη:
- Η αλήθεια είναι ότι έχετε καταφέρει να επιταχύνετε σημαντικά τις διαδικασίες απονομής συντάξεων. Ποιες είναι οι εκκρεμότητες σήμερα σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές;
Το ζήτημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων έχει λυθεί. Μέσα σε 27 μήνες βγήκαν 570.000 συντάξεις. Δηλαδή, 1 στους 14 ενήλικες Έλληνες έλαβε την κύρια σύνταξή του το 2021, το 2022 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Και πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα δηλαδή απ’ ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ταυτόχρονα, έχει δρομολογηθεί και η αντιμετώπιση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Ήδη έχει εκδοθεί πάνω από το μισό στοκ των 80.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, με το υπόλοιπο στοκ να αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ και στα εκκρεμή εφάπαξ, που αυξήθηκαν για λίγο προσωρινά λόγω της έκδοσης πολλών κύριων συντάξεων, έχουμε σημαντικότατη αποκλιμάκωση και οι εκκρεμότητες είναι πολύ λίγες. Και όλα αυτά όταν το 2019 επί «φιλολαϊκής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος αναμονής για κύρια σύνταξη ήταν τρία, πέντε, πολλές φορές και επτά χρόνια.
- Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σε αυτόν τον τομέα;
Το μεγάλο στοίχημα στην επόμενη τετραετία είναι ο περαιτέρω ψηφιακός και ευρύτερος εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ. Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα με την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των πολιτών. Η διασύνδεση του ΕΦΚΑ με την ΕΡΓΑΝΗ. Οι 15 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η επέκταση των υπαλλήλων ροής και υποδοχής. Η ριζική ανακαίνιση όλων των υποκαταστημάτων του. Και, φυσικά, η ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων γενικών διευθυντών και διευθυντών (τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα). Ώστε ο ΕΦΚΑ αλλάξει ακόμη περισσότερο και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και η καθημερινότητα των ασφαλισμένων.