THEPOWERGAME
Με μπαράζ ελέγχων και βαριές «καμπάνες» ήρθαν αντιμέτωπες την περίοδο του Πάσχα δεκάδες επιχειρήσεις. Κι αυτό, γιατί οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας όργωσαν όλη την Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσουν τους επιρρεπείς, σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, εργοδότες.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το powergame.gr, τον Απρίλιο οι πραγματοποιήθηκαν 5.722 έλεγχοι σε κάθε σημείο της χώρας.
Μάλιστα, οι ελεγκτές επέβαλλαν 1.036 πρόστιμα, με τις περισσότερες παραβάσεις να αφορούν τους πίνακες προσωπικού (238 παραβάσεις), τη μη καταβολή δεδουλευμένων και επιδομάτων εορτών (51 παραβάσεις), αλλά και τη μη τήρηση υποσχέσεων (59 παραβάσεις). Παράλληλα, εντόπισαν 54 περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας και 35 περιπτώσεις στις οποίες δεν είχαν τηρηθεί τα χρονικά όρια λειτουργίας των επιχειρήσεων, τα όρια εργασίας των εργαζόμενων η εβδομαδιαία ανάπαυση τους κ.λ.π. Οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν αδήλωτο προσωπικό θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το σύνολο των προστίμων άγγιξε τις 600.000 ευρώ. Από το συνολικό «πακέτο» παραβάσεων που εντοπίστηκαν από τους ελεγκτές και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις προέκυψαν πρόστιμα ύψους 2.055.090 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, εκτός από τους επιτόπιους ελέγχους των επιθεωρητών είχαμε και αρκετές καταγγελίες από εργαζόμενους. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση πάνω από 1.200 εργαζόμενοι δεν έλαβαν φέτος το δώρο Πάσχα. Η Ανεξάρτητη Αρχή έλαβε καταγγελίες για μη καταβολή του από 204 επιχειρήσεις σε 1.962 εργαζόμενους και μετά την παρέμβαση της, συμμορφώθηκαν 101 επιχειρήσεις και καταβλήθηκαν σε 752 εργαζόμενους (184.167,49 ευρώ). Μάλιστα, σε 19 περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στις οικείες Επιθεωρήσεις προκειμένου να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες διαβιβάστηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα, ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ για τις εκκρεμείς περιπτώσεις, είναι ήδη σε εξέλιξη η επίλυση εργατικών διαφορών.
Την ίδια στιγμή, το ΣΕΠΕ εντόπισε και επέβαλε πρόστιμα σε 266 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν ήταν εναρμονισμένες με τους κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Σε αυτούς τους ελέγχους η πλειονότητα των παραβάσεων εντοπίστηκε σε χώρους δουλειάς όπου πραγματοποιούνται εργασίες σε ύψος και στις οποίες δεν υπήρχε προστασία των εργαζόμενων από τυχόν πτώσεις (16 παραβάσεις). Παράλληλα, σε 20 επιχειρήσεις υπήρχε ηλεκτρολογικός κίνδυνος για τους εργαζόμενους και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 27.000 ευρώ, ενώ σε 54 περιπτώσεις εντοπίστηκε παράβαση του θεσμικού πλαισίου οδηγώντας σε πρόστιμα 69.957 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά εργασίας έγιναν καθ΄όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023. Το πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν 22.195 έλεγχοι, ενώ εντοπίστηκαν 4.293 παραβάτες στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 11 εκατ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια του τριμήνου εντοπίστηκαν 239 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους και οι αρχές επέβαλλαν πρόστιμα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.