THEPOWERGAME
Ικανοποιητική χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, τονίζει σε μήνυμά του στην Ετήσια Έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για το 2022, ο πρόεδρός της Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Έθιξε το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων στους δρόμους της Ελλάδος, είπε ότι οι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται ενεργητικό συνολικής αξίας 20,8 δισ. ευρώ, τα Ίδια Κεφάλαια φθάνουν τα 4,4 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές προβλέψεις τα 13,3 δισ. ευρώ.
«Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα μέσω συνεργασίας με το κράτος, κάτι που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με σθένος» σημειώνει στο μήνυμά του ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος, το 2022 ήταν μία ικανοποιητική χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, από πλευράς παραγωγής, καθώς σημειώθηκε αύξηση κατά 4,2%, ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας.
2,2 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις
Οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήρωσαν περίπου 2,2 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις, το χρόνο, δηλαδή περίπου 6 εκατ. ευρώ την ημέρα. Είμαστε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με 17,4 δισ. ευρώ επενδύσεις (IFRS 31.12.2021), συνεχίζει ο κ. Σαρρηγεωργίου, και προσθέτει ότι ο κλάδος είναι ισχυρός, αυστηρά εποπτευόμενος και αξιόπιστος και ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%.
Όμως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «το κενό προστασίας στη χώρα μας αυξήθηκε τη χρονιά που πέρασε καθώς, ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε και οι πάσης φύσεως κίνδυνοι συνέχισαν να μεγαλώνουν, η διείσδυση των ασφαλειών στην οικονομία μειώθηκε. Η ασφάλιση αποτελεί ένα εργαλείο απαραίτητο για την οικονομία και την ανάπτυξη. Προσφέρουμε πολλά, μπορούμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα μέσω συνεργασίας με το κράτος, κάτι που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με σθένος και το 2023».
Σύμφωνα με τα στοιχεία η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων (σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών της ΕΑΕΕ) καταγράφεται ενισχυμένη σε σχέση με το 2021 κατά 4,2%. Οι ασφαλίσεις Ζωής κατέγραψαν αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι ασφαλίσεις Ζημιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1%.
Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτων κατέγραψε αύξηση κατά 0,7%, ενώ οι λοιποί κλάδοι ασφαλίσεων κατά ζημιών αυξάνουν συνολικά την παραγωγή τους σε ποσοστό 8,7%.
Αποζημιώσεις
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ιδία κράτηση (δηλαδή η συμμετοχή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων) επί των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής ήταν 1.486 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή των αντασφαλιστών στις αποζημιώσεις ανήλθε στα 54 εκατ. ευρώ. Επομένως οι συνολικές ασφαλιστικές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν για τις ασφαλίσεις Ζωής ήταν 1.540 εκατ. ευρώ.
Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ιδία κράτηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επί των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν ήταν 576 εκατ.ευρώ, με την αντίστοιχη συμμετοχή των αντασφαλιστών να φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Επομένως οι συνολικές ασφαλιστικές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν για τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών ήταν 626 εκατ.ευρώ.
Συνολικά επομένως, οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν εντός του 2021 έφθασαν αθροιστικά τα 2.166 εκατ. ευρώ για όλους τους κλάδους ασφάλισης.
Οικονομικά μεγέθη
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται ενεργητικό συνολικής αξίας 20,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,4 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε επενδύσεις (καταγραφή με βάση τα Δ.Π.Χ.Α.). Τα Ίδια Κεφάλαια φθάνουν στο ύψος των 4,4 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές προβλέψεις τα 13,3 δισ. ευρώ.
Πρόταση για καθιέρωση συστήματος καθολικής ασφάλισης κατοικιών από φυσικές καταστροφές
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η καθολική ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών απασχολεί την ασφαλιστική αγορά επί σειρά ετών. Στην καθιέρωσή της συνηγορούν και τα εντεινόμενα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Σε συνέχεια απόσυρσης του άρθρου 23 από τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, η ΕΑΕΕ καθόρισε τα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση συνολικής πρότασης και τις ανάγκες διαλόγου με την κυβέρνηση. Στόχος της ΕΑΕΕ είναι η καθιέρωση ασφάλισης κατοικιών έναντι των κινδύνων σεισμού για όλη την χώρα, δασικής πυρκαγιάς, πλημμύρας, θύελλας, καταιγίδας για τις περιοχές εκείνες που θα οριστούν βάσει μελέτης και ειδικότερης απόφασης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ένωση δρομολόγησε σε συνεργασία με αντασφαλιστικές εταιρίες την εξέταση των γεωγραφικών περιοχών για να οριστικοποιηθούν σε χάρτες οι ζώνες που παρουσιάζουν επικινδυνότητα για τους κινδύνους πλημμύρας και δασικής πυρκαγιάς και την επανάληψη της άσκησης τιμολόγησης των ζωνών για τον κίνδυνο της πλημμύρας για την εύρεση ενδεικτικού τεχνικού ασφαλίστρου. Παράλληλα, δρομολόγησε συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης για την προώθηση της πρότασής της, σε συνδυασμό με την παροχή φορολογικών κινήτρων.
Ασφαλιστική απάτη
Έχει τεθεί σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο Αυτορρύθμισης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Μελών ΕΑΕΕ για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Ασφαλιστικής Απάτης, αλλά η ΕΑΕΕ συνεχίζει τη συλλογή στατιστικών στοιχείων με σκοπό την ποιοτική και ποσοτική αποτύπωση του φαινομένου στην ασφαλιστική αγορά και για αυτό τον λόγο τα ερωτηματολόγια που αποστέλλονται στις εταιρίες μέλη εμπλουτίζονται συνεχώς. Το τελευταίο ερωτηματολόγιο εμπλουτίστηκε και με άλλους κλάδους πέραν του αυτοκινήτου ενώ ανανεωμένο ερωτηματολόγιο προγραμματίζεται να σταλεί και για την διετία 2021-2022.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα, προγραμματίζεται η υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης της ασφαλιστικής αγοράς, η συλλογή ανωνυμοποιημένων πληροφοριών απάτης με σκοπό την έκδοση προειδοποιήσεων προς τις ασφαλιστικές εταιρίες για νέες τάσεις απάτης, καθώς και η ανάπτυξη πλαισίου συνεργασίας με εμπλεκόμενες δημόσιες Αρχές για την αποτελεσματικότερη προώθηση θεμάτων της αγοράς που αφορούν στην αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης (Αρχές όπως η ΤτΕ, η εθνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ.ά.).
Ανασφάλιστα οχήματα
Το πρόβλημα της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων στους δρόμους της Ελλάδος παραμένει άλυτο, όπως σημειώνεται στην έκθεση. Σήμερα στη χώρα μας, αναφέρει η έκθεση, εκτιμάται ότι κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα. Η Ελληνική Αστυνομία επιτελεί αναμφίβολα με αποτελεσματικότητα τον ρόλο της, διενεργώντας συνεχείς επιτόπιους ελέγχους στους δρόμους της χώρας. Είναι όμως γεγονός ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι, παρότι χρήσιμοι, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, καθώς είναι δειγματοληπτικοί και όχι καθολικοί.
Η μόνη αποτελεσματική λύση για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων εκτιμάται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ότι είναι ο συστηματικός ηλεκτρονικός έλεγχος, διαδικασία η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. «Στην Ελλάδα, παρά την υιοθέτησή της με νόμο, η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου ανασφαλίστων οχημάτων έχει εφαρμοστεί από την Πολιτεία μόνον δύο φορές και αυτές ημιτελώς».
Η ΕΑΕΕ υπέβαλε προς την πολιτεία συγκεκριμένη πρόταση για τροποποίηση της ισχύουσας νομοθετικής ρύθμισης, με σκοπό την απλούστευση της διαδικασίας και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της στην πράξη.
«Οι διαβουλεύσεις της ΕΑΕΕ με τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα αυτό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πολύ σύντομα αναμένονται εξελίξεις» όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Δείτε εδώ την έκθεση της ΕΑΕΕ