THEPOWERGAME
Έργο μαμούθ, ύψους 340 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το έργο αφορά στην ψηφιοποίηση των αρχείων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και βασικός στόχος του είναι, αφενός η καλύτερη οργάνωση του Ταμείου, αφετέρου να δοθεί τέλος στο σίριαλ της έκδοσης των 350.000 εκκρεμών συντάξεων που ταλανίζουν την πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια.
Καθώς μάλιστα η κυβέρνηση φέρεται να έχει γνώση των αντικειμενικών δυσκολιών στην έκδοση των προαναφερόμενων συντάξεων, προσανατολίζεται τώρα στο να αποζημιώσει έναντι τους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης. Η αποζημίωση αφορά στην καταβολή ενός μέρους των οφειλόμενων με βάση τα χρόνια εργασίας και τους μήνες που βρίσκεται σε εκκρεμότητα η αίτηση συνταξιοδότησης.
Ωστόσο, το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων θα κλείσει όταν μηχανογραφηθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του ΕΦΚΑ. Το βασικό πρόβλημα, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, έγκειται κυρίως στην απουσία μηχανοργάνωσης των ασφαλιστικών ταμείων που συγχωνευθήκαν στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα η συγχώνευση αυτή έγινε βίαια και υπό την απειλή της τρόικας, τα αρχεία και τα δεδομένα των επιμέρους μεταφέρθηκαν στο παρελθόν άτακτα και χωρίς καμία οργάνωση στον ΕΦΚΑ. Έτσι το πρόβλημα έχει ενταθεί, καθώς πλέον είναι ιδιαίτερο δύσκολη η αναζήτηση στοιχείων που πιστοποιούν τα χρόνια απασχόλησης των εργαζομένων. Αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί η έκδοση των συντάξεων, ειδικά εκείνων που διαθέτουν διαδοχική ασφάλιση μεταξύ διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων.
Το πρόβλημα τώρα αναμένεται θα λυθεί με το έργο της μαζικής ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ένα έργο o αρχικός προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 270 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή 340 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το έργο, όπως κάθε άλλο έργο ψηφιοποιήσεων δεδομένων θα υλοποιηθεί με την διαδικασία της προγραμματικής συμφωνίας.
Η αναθέτουσα αρχή δηλαδή, θα επιλέξει αρχικά έναν αριθμό προμηθευτών υπηρεσιών και στη συνέχεια, θα πραγματοποιεί πολλαπλούς διαγωνισμούς, στους οποίους θα συμμετέχουν οι προεπιλεγέντες προμηθευτές. Με τον τρόπο αυτό το έργο θα τεμαχιστεί σε πολλά μικρότερα, τα οποία οπωσδήποτε αποτελούν πολύ μεγάλα έργα για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς πληροφορικής.
Με αντίστοιχες διαδικασίες θα υλοποιηθούν αντίστοιχα έργα ψηφιοποιήσεων σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης π.χ. νοσοκομεία, πολεοδομίες, κτηματολόγιο κ.ά. Συνολικά εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ για ψηφιοποιήσεις δεδομένων στον δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να ψηφιοποιηθούν τα (αναλογικά) δεδομένα του δημοσίου, και δευτερευόντως, αφού συντελεστεί η ψηφιοποίηση των δεδομένων, να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφορικής του δημοσίου τομέα.
Η χρηματοδότηση των έργων αυτών θα γίνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ενδεχομένως μέσω του νέου ΕΣΠΑ που τώρα σχεδιάζεται. Η «ψηφιακή ανάπτυξη», μαζί με τα έργα «πράσινης ανάπτυξης» είναι οι τομείς που θα ωφεληθούν περισσότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 57% των πόρων του Ταμείου θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε έργα «πράσινης» και «ψηφιακής», δηλαδή περισσότερο από 17 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 11,3 δισ. αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη και τα υπόλοιπα 6,0 δισ. ευρώ στην ψηφιακή ανάπτυξη.