THEPOWERGAME
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αύξηση του Κατώτατου Μισθού από την 1η Απριλίου, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προχώρησε σε εξειδίκευση της αύξησης κατά 9,4%.
Όπως είπε ο υπουργός: «Η αύξηση αυτή επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και στηρίζεται στη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ελληνική οικονομία. Πρόκειται για μια αύξηση σημαντική, αλλά και δίκαιη». Κι εξήγησε πως είναι δίκαιη γιατί αφενός «λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων από την αύξηση του εισαγόμενου πληθωρισμού», αλλά και «τις αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων».
Έτσι, πλέον, ο Κατώτατος Μισθός είναι «αυξημένος ήδη κατά 10% σε σχέση με το 2019». Με τη νέα αύξηση από την 1η Απριλίου, «καλύπτονται 585 χιλιάδες εργαζόμενοι σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι καταχωρισμένοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ». Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι μειωμένοι κατά 60.000 από το 2021. Αυτό δείχνει, κατά τον υπουργό, «τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας».
Οι παράγοντες που οδήγησαν στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι οι εξής, όπως τους απαρίθμησε ο Κωστής Χατζηδάκης:
- Η ανεργία που μειώνεται.
- Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που βελτιώθηκε.
- Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023. Πρόβλεψη για περίπου 2%.
- Ο πληθωρισμός, που, αν και θα αποκλιμακωθεί, προβλέπεται ότι θα παραμείνει υψηλός.
- Είδαμε τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ και ως προς τους καλύτερους μισθούς.
Τα ποσά:
- Ο κατώτατος μισθός για πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 780 ευρώ (μεικτές αποδοχές) και
- Το κατώτατο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 34,84 ευρώ (μεικτές αποδοχές).
- Σύμφωνα με τον υπουργό, από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός είναι αυξημένος σε σχέση με το 2019 κατά 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο.
- Όπως δε, υπολόγισε το υπουργείο Εργασίας για 14 καταβολές μισθών, το 2019 έμεναν σε κάθε εργαζόμενοι 540 ευρώ καθαρά, τώρα θα του μένουν 667 ευρώ καθαρά.
Συμπερασματικά, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, πλέον ο εργαζόμενους που αμείβεται με τον βασικό μισθό «έχει τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2019».
Τριετίες
Αναφερόμενος στις τριετίες, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «οι τριετίες έχουν ρυθμιστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο από το 2012. Τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις τον έχουν εφαρμόσει, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πότε θα αλλάξει το καθεστώς με τις τριετίες για τους εργαζόμενους που δεν συμπλήρωναν τριετία το 2012; Θα πέσει η ανεργία κάτω από το 10% Πότε θα πέσει; Αυτό εξαρτάται από την πορεία της χώρας. Χρειάζεται ισχυρή διακυβέρνηση. Δεν υπάρχει αυτοματισμός».
Το επίδομα προϋπηρεσίας ανέρχεται σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία και μέχρι τρεις τριετίες για τους υπαλλήλους και 5% για κάθε τριετία και μέχρι έξι τριετίες για τους εργατοτεχνίτες.
Αυξάνονται 19 επιδόματα
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με το ΑΕΠ είναι τριπλάσια», τόνισε ο υπουργός και «συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας». Σήμερα το επίδομα ανέρχεται σε 438 ευρώ, ενώ με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% θα φτάσει τα 480 ευρώ. «Αυξάνονται συνολικά 19 επιδόματα», τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης.
Και κατέληξε πως «δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια».
Αναλυτικά οι πίνακες του υπουργείου Εργασίας για τον Κατώτατο Μισθό ΕΔΩ