THEPOWERGAME
Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει βυθίσει στη θλίψη το σύνολο των πολιτών της χώρας, ενώ παράλληλα έχει ανατρέψει πλήρως τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Ένα από τα βασικά μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, το οποίο υπάγεται στον τομέα διαχείρισης του Κωστή Χατζηδάκη, είναι η αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού.
Περίπου 600.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αναμένουν την εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό, η οποία θα «κλειδώσει» οριστικά το ύψος της αναπροσαρμογής των κατώτατων απολαβών.
Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου, κάτι που τελικά δεν συνέβη λόγω του τραγικού γεγονότος στα Τέμπη. Η ημερομηνία ανακοίνωσης του νέου Κατώτατου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.
Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στο powergame.gr, εκτιμούν ότι η διαδικασία είναι πλέον αρκετά πιθανό να… ενεργοποιηθεί εκ νέου τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δηλαδή το διάστημα από 20 έως 24 Μαρτίου. Ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι λογικές αυτές καθυστερήσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις προγραμματισμένες ημερομηνίες υλοποίησης του μέτρου. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή, κανονικότατα, την 1η Απριλίου και θα φανεί στην… τσέπη των εργαζομένων στο τέλος του ίδιου μήνα.
Θα κυμανθεί μεταξύ 780 και 800 ευρώ
Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος μισθός που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου θα κυμανθεί μεταξύ 780 και 800 ευρώ, από 713 που είναι σήμερα. Για να φτάσει τα 780 ευρώ, ο κατώτατος θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 9,5% και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή είναι αρκετά πιθανή, καθώς βρίσκεται κοντά στο ύψος του πληθωρισμού του 2022.
Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για μεταβολή του κατώτατου κατά 7,75%, που είναι και το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2023, που θα σήμαινε ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωνόταν σε 768 ευρώ. Μάλιστα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για αύξηση 7,75%, σε συνδυασμό όμως με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε το τελικό όφελος για τον εργαζόμενο να αντιστοιχεί σε 800 ευρώ.
Το επίδομα ανεργίας θα κινηθεί στην περιοχή των 480 ευρώ
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει κάποια βασικά επιδόματα-παροχές, όπως για παράδειγμα το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.λπ., την ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τις ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, την παροχή διαθεσιμότητας, την αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), την αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.
Η παροχή που επηρεάζει την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων είναι το επίδομα ανεργίας, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 9,5%, το επίδομα θα κινηθεί στην περιοχή των 480 ευρώ. Αν πάλι η αύξηση ανέλθει στο 7,75%, η παροχή για τους άνεργους θα αγγίξει τα 471,95 ευρώ. Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ωστόσο ανεπηρέαστο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.