THEPOWERGAME
Η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεκινήσει, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή 3 Μαρτίου ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες κατώτατες απολαβές για περίπου 600.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
Χθες έφτασε στα χέρια του υπουργού η εισήγηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο εισηγείται αύξηση από 5% (εκτιμώμενος πληθωρισμός για το 2023) έως 7,75%, δηλαδή μια αύξηση στα επίπεδα της πρόσφατης αύξησης των συντάξεων.
Με μια αύξηση της τάξης του 5% ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 749 ευρώ, ενώ με μεταβολή κατά 7,75% οι κατώτατες απολαβές θα φτάσουν τα 768 ευρώ. Τα 768 ευρώ μεικτά ανεβάζουν το εργοδοτικό κόστος στα 939,5 ευρώ, ενώ ο εργαζόμενος θα εισπράττει 657,6 ευρώ καθαρά, αντί για 614 ευρώ που εισπράττει σήμερα.
Φυσικά, η έκθεση του ΚΕΠΕ έχει καθαρά γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Μάλιστα, υπάρχει κι ένα αρκετά ισχυρό σενάριο που κάνει λόγο για αύξηση 9,6%, ώστε με αυτόν τον τρόπο να καλυφθεί και ο πληθωρισμός του 2022 (9,6%). Σε αυτό το αισιόδοξο και αρκετά πιθανό σενάριο ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 781 ευρώ.
Τέλος, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στο Powergame.gr, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο υπουργός Εργασίας να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, διαμορφώνοντας τον νέο κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Μάλιστα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση για σταδιακή διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με μια επιπλέον αύξηση της τάξης του 5% το 2024.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.λπ., την ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τις ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, την παροχή διαθεσιμότητας, την αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), την αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.
Η παροχή που επηρεάζει την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων είναι το επίδομα ανεργίας, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ, ενώ στο σενάριο αύξησης του κατώτατου κατά 9,6% το επίδομα θα φτάσει τα 480 ευρώ. Αν πάλι η αύξηση ανέλθει στο 7,75% η παροχή για τους ανέργους θα αγγίξει τα 471,95 ευρώ. Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ωστόσο ανεπηρέαστο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.