THEPOWERGAME
Μετά τις εκλογές μεταφέρει η κυβέρνηση τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει σχεδιάσει για την ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων (ΤΕΑ), μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι η αλλαγή εποπτικής αρχής, χωρίς να αποκλείεται, όπως αναφέρει η «Απογευματινή» και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Μιλώντας χθες στο συνέδριο που διοργάνωσε ο φορέας των Ταμείων αυτών (ΕΛΕΤΕΑ), ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επικέντρωσε τις αλλαγές σε τρία σημεία:
- Να υπάρχει πιο ουσιώδης, ευκρινής και ισχυρή εποπτεία των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.
- Να δημιουργηθούν πολυεργοδοτικά επαγγελματικά ταμεία, καθώς -όπως έδειξε και η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ- αυτό μπορεί να συμβάλει καίρια στην ανάπτυξη του θεσμού.
- Να βρεθεί μια δίκαιη φορολογική βάση, για να παραμείνει ελκυστικό το σύστημα, ώστε να δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και με ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος.
Το ισχύον καθεστώς
Σήμερα υπάρχουν ήδη 31 ΤΕΑ, με τα 27 να είναι προαιρετικής ασφάλισης με 45.000 ασφαλισμένους, ενώ ετοιμάζεται και το ΤΕΑ της Alpha Bank. Μέχρι στιγμής έχουν υπό τη διαχείρισή τους κεφάλαια πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και μία Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο καταστατικό, ώστε να προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες έγκρισης ενός Ταμείου, θα βελτιωθεί το πλαίσιο εποπτείας, με στόχο την ύπαρξη εμπιστοσύνης στη λειτουργία των Ταμείων αυτών, καθώς διαπιστώνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα εποπτείας είναι μάλλον δυσλειτουργικό, ενώ σχεδιάζεται και ο εξορθολογισμός των φορολογικών κινήτρων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΕΑ και επικεφαλής του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ), Χρήστο Νούνη, για την ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης απαιτούνται οι εξής βασικές νομοθετικές κινήσεις από πλευράς πολιτείας, που θα δώσουν ουσιαστική ώθηση στον κλάδο:
- Ενοποίηση του καθεστώτος αδειοδότησης και εποπτείας των ΤΕΑ, με τη θεσμοθέτηση μιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής των επαγγελματικών ταμείων.
- Θεσμοθέτηση νομοθετικά κατοχυρωμένων κανόνων όσον αφορά τους προβλεπόμενους χρόνους για την έγκριση νέων ή την τροποποίηση υφιστάμενων καταστατικών, αλλά και για τις εν γένει ελεγκτικές και εγκριτικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση και την εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΑ.
- Θεσμοθέτηση πολυ-εργοδοτικών ΤΕΑ, στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, ανεξαρτήτως επαγγελματικού δεσμού.
- Ενίσχυση φορολογικών κινήτρων για τις συνταξιοδοτικές παροχές και παράλληλη θέσπιση καθολικών, νομικά κατοχυρωμένων ορίων στην εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων για τις εφάπαξ παροχές.
- Αύξηση του βαθμού ελευθερίας στην επενδυτική διαχείριση (πρόσβαση σε προϊόντα κύκλου ζωής).