THEPOWERGAME
Η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη διαδικασία να κινείται με γοργούς ρυθμούς και τους κοινωνικούς φορείς να ανοίγουν πλέον τα χαρτιά τους. Έτσι κατατέθηκε η έκθεση με τις προτάσεις από τα επιστημονικά ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων και ακολουθεί η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Η διαβίβαση θα συνοδεύεται με πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς για προφορική διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ η ΓΣΕΕ ήταν η πρώτη που έδειξε τις… διαθέσεις της αναφορικά με τη μεταβολή του κατώτατου μισθού, ζητώντας η αύξηση να ανέλθει στα 826 ευρώ. Η ομοσπονδία των εργαζομένων αιτιολόγησε την πρόταση της, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο προσδοκώμενος για το 2023 πληθωρισμός, ο οποίος στον προϋπολογισμό τοποθετείται κοντά στο 5%.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αύξηση μεταξύ 8-10% , δηλαδή ένα ποσό από τα 770 ευρώ έως τα 784 ευρώ. Από την πλευρά τους οι έμποροι προτείνουν μια αύξηση κοντά στο 7%, διαμορφώνοντας το νέο κατώτατο μισθό στα 763 ευρώ. Από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ ζητά αύξηση όχι μεγαλύτερη του 5,5%, δηλαδή όχι πάνω από τα 753 ευρώ, ενώ από την πλευρά της η ΤτΕ έχει την άποψη ότι οποιαδήποτε αύξηση κάτω του πληθωρισμού (κάτω δηλαδή του 9,6%) είναι ρεαλιστική και δεν θα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας προβλέπουν αύξηση στις κατώτατες απολαβές από 5,5% έως και 9,9%. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατ’ ελάχιστον στα 751 ευρώ (5,5%) και θα επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα, επισημαίνοντας δε ότι η τελική αύξηση ενδεχομένως να κινηθεί στα επίπεδα του περσινού πληθωρισμού, ξεπερνώντας δηλαδή το 9%.
Σε περίπτωση που ο κατώτατος αυξηθεί κατά 8% θα φτάσει στα 770 ευρώ (657 καθαρά) και το μηνιαίο εισόδημα των εργαζόμενων θα αυξηθεί κατά 57 ευρώ. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι στις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης κυριαρχεί το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 8%, ώστε η αύξηση στους μισθούς να είναι κοντά σε αυτή που έγινε πρόσφατα στις συντάξεις.
Ωστόσο, αρκετά δυνατό είναι και τα σενάριο αύξηση κατά 9,5% για δύο λόγους. Πρώτον για το 9,5% είναι ένα ποσοστό που αγγίζει το ύψος του πληθωρισμού και δεύτερο γιατί αυτή η αύξηση θα είναι πιο κοντά στην πρόταση της αντιπολίτευσης, η οποία δεσμεύεται για αύξηση του κατώτατου πάνω από 800 ευρώ. Στην περίπτωση πάντως που κλειδώσει αύξηση 9,5%, ο κατώτατος θα φτάσει τα 780 ευρώ μεικτά. Οι εργαζόμενοι θα έχουν μηνιαία ενίσχυση της τάξης των 67 ευρώ, ενώ τα καθαρά που θα λαμβάνουν μηνιαίως στην τσέπη τους θα ανέλθουν σε 665 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20ή Φεβρουαρίου 2023, ενώ το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τη 10η Μαρτίου 2023 και η… πρεμιέρα του νέου κατώτατου θα γίνει την 1η Απριλίου.