THEPOWERGAME
«Ζεστό» χρήμα μπαίνει στα ταμεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) λόγω της ρύθμισης των οφειλών σε 24 δόσεις. Οι υπηρεσίες του υπερταμείου ασφάλισης καταγράφουν ένα «κύμα» αιτήσεων από ασφαλισμένους που είτε ρυθμίζουν για πρώτη φορά τα χρέη τους, είτε μεταπηδούν από την ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή την 24 δόσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τέλος Νοεμβρίου, όταν έκανε πρεμιέρα η νέα αναβαθμισμένη ρύθμιση, έχουν υποβληθεί 62.000 αιτήσεις, από τις οποίες οι 25.000 ήταν «μεταφορά» από τις 12 στις 24 δόσεις και οι υπόλοιπες 37.000 είναι εντελώς νέες αιτήσεις.
Αυτή η έντονη κινητοποίηση των οφειλετών έχει φέρει φρέσκο χρήμα στα δημόσια ταμεία, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί περίπου 420 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η θετική πορεία της ρύθμισης αποτυπώνεται και στις επιδόσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το οποίο σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ το 2022 σημείωσε ρεκόρ εισπράξεων. Το προηγούμενο έτος το ΚΕΑΟ εισέπραξε συνολικά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ σημειώνουν ότι ο Δεκέμβριος ήταν ένας εκ των καλύτερων μηνών για τις εισπράξεις, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νέα ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι, υπό προϋποθέσεις οι 24 δόσεις μπορούν να διπλασιαστούν και να γίνουν 48, εφόσον όμως πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο. Όσοι εντάσσονται στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλλουν το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης, το οποίο ανέρχεται σε 50 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% έως 5,95%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ενώ η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής.
Σε εφαρμογή έχει τεθεί και η παραγραφή χρεών προς το υπερταμείο ασφάλισης που δεν έχουν βεβαιωθεί από τον ασφαλιστικό φορέα εντός 10ετίας. Χρήση της δεκαετούς παραγραφής οφειλών από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κάνουν όλες οι κατηγορίες οφειλετών, δηλαδή τόσο οι εργοδότες όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι αγρότες.
Υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι από την παραγραφή θα επωφεληθούν περισσότεροι από 200.000 ασφαλισμένοι με χρέη στα ταμεία. Η παραγραφή ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το έτος στο οποίο παρασχέθηκε η εργασία/υπηρεσία που υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση. Εάν περάσουν 10 χρόνια, εάν δηλαδή παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του δέκατου έτους μετά από το έτος στο οποίο παρασχέθηκε η εργασία/υπηρεσία, χωρίς ο ασφαλισμένος (ή ο εργοδότης) να έχει ειδοποιηθεί με κάποιον τρόπο για την οφειλή του, αυτή παραγράφεται.
Για παράδειγμα αν κάποιος οφείλει ασφαλιστικές εισφορές για την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος το 2018 και δεν τις έχει καταβάλει, η παραγραφή της οφειλής του ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εάν δεν έχει ειδοποιηθεί ότι χρωστά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2028, η απαίτηση παραγράφεται.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι μισθωτοί δεν θίγονται από την παραγραφή οφειλών του εργοδότη, καθώς η ασφάλιση που αντιστοιχεί στις παραγεγραμμένες οφειλές αυτές εξακολουθεί να τους αναγνωρίζεται, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν τις οφειλές τους, παρά την παραγραφή, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να αναγνωρίσουν ως ασφαλιστικό χρόνο το διάστημα που παραγράφηκε.