THEPOWERGAME
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν από 1ης Ιανουαρίου 1,2 εκατομμύρια μη μισθωτοί, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση στις μηνιαίες εισφορές που καταβάλλουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Η πλειονότητα των ασφαλισμένων αντιδρά στις αυξήσεις, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται διατεθειμένο να «παγώσει» την εφαρμογή του νόμου Βρούτση, βάσει του οποίου προβλέπεται αναπροσαρμογή των εισφορών προς τα πάνω από το 2023.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για την αναπροσαρμογή των εισφορών λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού, το οποίο έχει «κλειδώσει» στο 9,9%. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι αντίστοιχη θα είναι και η επιβάρυνση στις σημερινές εισφορές.
Το περασμένο έτος περίπου το 85% των μη μισθωτών επέλεξε την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ, θέλοντας να μειώσει τα μηνιαία ασφαλιστικά βάρη. Ωστόσο, με την επικείμενη αύξηση των εισφορών η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία θα φτάσει τα 231 ευρώ. Θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 21 ευρώ.
Η δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα φτάσει τα 277,2 ευρώ από 252 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ τρίτη από 302 ευρώ που είναι σήμερα θα «εκτοξευθεί» στα 332,2 ευρώ. Στα 399,3 ευρώ θα φτάσουν οι εισφορές της τέταρτης ασφαλιστικής κλάσης, ενώ σήμερα είναι 363 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η πέμπτη κλάση θα αγγίξει τα 478,5 ευρώ από 435 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η έκτη και πιο… φαρμακερή ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί κατά 56 ευρώ, καθώς από 566 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει στα 622,6 ευρώ!
Υψηλόβαθμα στελέχη ξεκαθαρίζουν στο powergame.gr ότι οι εισφορές θα πρέπει να αυξηθούν αφενός γιατί το ταμείο πρέπει να αιμοδοτηθεί, προκειμένου να προχωρήσει στις προβλεπόμενες αυξήσεις στις συντάξεις, αφετέρου γιατί οι… χαμηλές εισφορές δεν εξασφαλίζουν στους μελλοντικούς συνταξιούχους βιώσιμες και αξιοπρεπείς συντάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι καταβαλλόμενες εισφορές συνδέονται άμεσα με το ύψος της σύνταξης που θα λάβει ο κάθε ασφαλισμένος. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ένα ενδεχόμενο πάγωμα στην αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων εισφορών θα οδηγούσε σε συντάξεις φτώχειας για τους ίδιους, αλλά και σε σοβαρό κίνδυνο βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Ίδιες πηγές αναφέρουν, δε, ότι οι συντάξεις που θα λάβουν -αν δεν αυξηθούν οι εισφορές- κινδυνεύουν να είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που θα λάβουν οι μισθωτοί υπάλληλοί τους, ακόμα και οι πλέον χαμηλόμισθοι.
Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος επέλεξε την 1η ασφαλιστική κατηγορία θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη στα 40 έτη 387,6 ευρώ, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αύξηση στις καταβαλλόμενες εισφορές του. Ο μισθωτός που σε όλη του τη ζωή λάμβανε τον κατώτατο μισθό (με την υπόθεση ότι αυτός δεν θα αυξηθεί επίσης στα επόμενα 40 χρόνια) θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 415,9 ευρώ. Άρα, ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, ένας μηχανικός και ένας έμπορος θα λάβουν μικρότερη ανταποδοτική σύνταξη 28,3 ευρώ τον μήνα από έναν μισθωτό με τον κατώτατο μισθό.
Παράλληλα, από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι το 85% των μη μισθωτών είναι ενταγμένο στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (210 ευρώ). Κατ’ επέκταση, η αύξηση των 21 ευρώ μηνιαίως θα είναι ένα ποσό απόλυτα διαχωρίσιμο, που δεν θα εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς των μη μισθωτών. Παράλληλα, σημειώνουν ότι δεν μπορεί οι εισφορές ενός μισθωτού να είναι κατά 20% υψηλότερες από αυτές που καταβάλλει σήμερα ένας γιατρός ή ένα δικηγόρος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που ο κατώτατος μισθός αυξηθεί στα 751 ευρώ από την 1η Μαΐου 2023 , η παρακράτηση για τους μισθωτούς θα αυξηθεί περαιτέρω.