THEPOWERGAME
Μάχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας δίνουν σε καθημερινή βάση οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), πραγματοποιώντας μπαράζ ελέγχων σε όλη την επικράτεια.
Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν στο powergame.gr ότι οι «Ράμπο» του υπερταμείου ασφάλισης «σαρώνουν» καθημερινά χιλιάδες επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, προσπαθώντας να θωρακίσουν όχι μόνο τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, αλλά και των εργοδοτών που παραμένουν συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους και το κράτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ελέγχων που διαθέτουν τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), κατά το προηγούμενο έτος 2021 ελέγχθηκαν 38.490 εργαζόμενοι και βρέθηκαν από αυτούς 1.749 να μην έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (αδήλωτοι) και 8.528 εκτός δηλωμένου ωραρίου εργασίας.
Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΠΕΚΑ διεξάγονται όταν συντρέχουν, μεταξύ άλλων, κάποιες από τις εξής περιπτώσεις:
- Αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, είτε βάσει στόχευσης (risk analysis) είτε κατόπιν καταγγελίας ή αναφοράς άλλων υπηρεσιών.
- Συμμετοχή σε μεικτά κλιμάκια ελέγχου.
- Διεκπεραίωση καταγγελιών.
- Πραγματοποίηση επανελέγχων.
- Διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, κατόπιν αιτήσεως από τα αρμόδια τμήματα ασφάλισης και εισφορών των τοπικών διευθύνσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι «καμπάνες» για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο φτάνουν τις 10.500 ευρώ, ενώ ειδικά για τις υπότροπες επιχειρήσεις (εργοδότες που απασχολούν ξανά ανασφάλιστους εργαζόμενους) προβλέπονται υψηλά πρόστιμα, που προσαυξάνονται ακόμη και κατά 200%, αν κατά τη διάρκεια επανελέγχου (εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο) διαπιστωθεί ότι ο ίδιος εργοδότης απασχολεί ξανά ανασφάλιστους εργαζόμενους. Για τις περιπτώσεις αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που εντοπίστηκαν το 2021 καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 56 εκατ. ευρώ.
Μπαράζ ελέγχων από το ΣΕΠΕ για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Την ίδια ώρα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας (ΣΕΠΕ) πραγματοποιούν συστηματικούς ελέγχους σε τράπεζες και μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε όλη την επικράτεια, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν παραβάσεων στην εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραβάτες… φλερτάρουν με πρόστιμα που κυμαίνονται από 3.000 έως 10.500 ευρώ, ανά περίπτωση. Ενδεικτικά, για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. Παράλληλα, αν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας, εξαλείφοντας τα στοιχεία, το πρόστιμο φτάνει τις 4.000 ευρώ και στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, το πρόστιμο ανέρχεται στις 10.500 ευρώ.