THEPOWERGAME
H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε με τίτλο «Insurance industry contribution in building a sustainable future» στις 24 Οκτωβρίου, ημέρα που έχει ορισθεί ως η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ανέδειξε τον πολλαπλό ρόλο που έχει ο ασφαλιστικός κλάδος στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω του τριπλού του ρόλου, ως διαχειριστή κινδύνων, ως παρόχου ασφαλιστικής κάλυψης και ως επενδυτή.
Μέλος του Προγράμματος UNEP FI τoυ Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το περιβάλλον (UN Environment’s Principles for Sustainable Insurance (PSI) Initiative), από το 2022, η ΕΑΕΕ προσκάλεσε σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να αναλύσουν την πολύπλευρη συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στη βιωσιμότητα του πλανήτη και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις ασφαλιστικές και επενδυτικές δραστηριότητες του κλάδου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο και μέσω του Προγράμματος UNEP FI έχει τεθεί ένας φιλόδοξος στόχος για την αύξηση του ρόλου της ασφαλιστικής αγοράς στη βελτίωση της ανάλυσης του κλιματικού κινδύνου και την ευθυγράμμιση των ασφαλιστικών και επενδυτικών χαρτοφυλακίων με σκοπό να συμβάλλει ο κλάδος στο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5ο C τα επόμενα χρόνια.
Οι Αρχές για τη Βιώσιμη Ασφάλιση ενσωματώνουν τα ESG κριτήρια στην αλυσίδα αξίας και το διοικητικό κορμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καλώντας τον κλάδο σε δράσεις για τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από αυτούς.
Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και ήδη συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς με τη μορφή ολοένα συχνότερων και ισχυρότερων φυσικών καταστροφών, οι οποίες επηρεάζουν κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μέσω της ασφάλισης περιορίζονται οι επιπτώσεις των κλιματικών κινδύνων και των φυσικών καταστροφών, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των κοινωνιών.
Η Βιώσιμη Ασφάλιση μέσω των Αρχών του ΟΗΕ δεν εξαντλείται στα κρίσιμα θέματα του περιβάλλοντος αλλά σηματοδοτεί την ευρύτερη, θετική επίδραση που μπορεί να έχει η ασφαλιστική βιομηχανία, μέσα από πολλά διαφορετικά επίπεδα και κανάλια, στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, προωθώντας τη δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες και την πρόσβαση στην ασφάλιση αλλά και τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση.
Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής βασικά συμπεράσματα :
- η ανάγκη για στενή συνεργασία όλων των μερών (επιστημονική κοινότητα, επιχειρήσεις, εποπτεία, ενεργοί πολίτες, κυβερνήσεις).
- η ανάγκη να τεθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας
- η σημασία του τριπλού ρόλου της ασφαλιστικής εταιρίας: ως διαχειριστή κινδύνου και συμβούλου, ως παρόχου ασφαλιστικής κάλυψης και προστασίας και ως επενδυτή
- η ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση και δράση
Την εκδήλωση άνοιξε και έκλεισε η κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.
Χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Τοποθετήθηκαν οι κ.κ. (με σειρά βάση προγράμματος) :
Renaud Guidée, Chair of the Net – Zero Insurance Alliance
Butch Bacani, Programme Leader UNEP FI PSI
Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας
Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα
Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Technical University of Denmark; Πρόεδρος EAERE; Πρόεδρος UN SDSN Global CLimate Hub
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ