THEPOWERGAME
«Φρένο» στις υψηλές επικουρικές συντάξεις βάζει το υπουργείο Εργασίας με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη (6 Οκτωβρίου) σε δημόσια διαβούλευση. Η πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων κινείται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, καθώς η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό φτάνει τα 195,12 ευρώ. Υπάρχουν, όμως, και μεμονωμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι λαμβάνουν παροχές που προσεγγίζουν ακόμη και τις 20.000 ευρώ!
Οι συντάξεις αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση σύνταξη λόγω στρεβλώσεων που είχε προκύψει από τον νόμου 4387/2016, γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το πρόβληµα των «πλουσιοπάροχων» συντάξεων έχει προκύψει κυρίως για κλάδους αυτοαπασχολουµένων οι οποίοι είχαν θεσµοθετηµένους κοινωνικούς πόρους. Η λανθασμένη ερμηνεία του νόμου και κυρίως ο τρόπος µε τον οποίο συνυπολογίστηκαν οι εν λόγω κοινωνικοί πόροι οδήγησε σε εκτόξευση ορισμένων παροχών.
Για παράδειγμα, συμβολαιογράφος που συνταξιοδοτήθηκε το 2018 σε ηλικία 70 ετών, έχοντας 44 χρόνια ασφάλισης, έλαβε επικουρική σύνταξη 19.753,31 ευρώ. Αυτό συνέβη διότι ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος, τα προηγούμενα χρόνια πλήρωνε εισφορά υπέρ τρίτων από 5% μέχρι και 15%, ανάλογα με είδος του συμβολαίου που συνέτασσε.
Την ίδια στιγμή, ένας βενζινοπώλης που έλαβε συνταξιοδοτική απόφαση το 2016, έχοντας 36 χρόνια προϋπηρεσίας, πήρε επικουρική σύνταξη 4.348,30 ευρώ, καθώς τα προηγούμενα χρόνια κατέβαλε εισφορές ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύνταξη του υπολογίστηκε βάσει των συντάξιμων αποδοχών, οι οποίες άγγιξαν τα 4,3 εκατ. ευρώ.
Εξίσου μεγάλη, άλλα όχι σε τόσο προκλητικά για την εποχή επίπεδα, ήταν ακόμη μια επικουρική σύνταξη. Πρόκειται για έναν ασφαλισμένο του ταμείου αρτοποιών, ο οποίο επίσης κατέβαλε εισφορές επί του τζίρου, με αποτέλεσμα η επικουρική του να εκτοξευθεί στα 1.397 ευρώ!
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αντίστοιχο πρόβλημα είχε εντοπιστεί πριν λίγα χρόνια και στις κύριες συντάξεις, όπου σε κάποιες περιπτώσεις, που αφορούσαν κυρίως ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Νομικών αλλά και ασφαλισμένους που προέρχονται από τις ΔΕΚΟ, η σύνταξη έφτανε τις 23.900 ευρώ! Τότε, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έβαλε πλαφόν ίσο με το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή στα 4.608 ευρώ.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο σημερινός υπουργός Εργασίας, βάζοντας «ταβάνι» στις… προκλητικές επικουρικές συντάξεις. Με τη διάταξη που σήμερα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μπαίνει πλαφόν για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης (στα 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης) στα 1.382,40 ευρώ τον μήνα. Το όριο αυτό καθορίζεται με βάση την αναλογία του ποσοστού εισφορών επικουρικής σύνταξης που ανέρχεται στο 6%, προς το ποσοστό εισφορών κύριας σύνταξης που ανέρχεται στο 20%.
Πάντως, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ασφαλισμένοι που θίγονται από το πλαφόν είναι αρκετά πιθανό να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας να αρθεί τον πλαφόν και να τους καταβληθεί κανονικά η σύνταξη τους, καθώς πρόκειται για χρήματα τα οποία έχουν ήδη καταβάλει στον ασφαλιστικό φορέα.