THEPOWERGAME
Το τελικό σήμα για την αύξηση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2023 έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, προαναγγέλλοντας εισοδηματικές ενισχύσεις για τους συνταξιούχους ύστερα από περίπου 12 χρόνια «ξηρασίας».
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στο πλαίσιο της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής οι αυξήσεις στις συντάξεις είχαν μπει στον… πάγο. Στην πρώτη μνημονιακή φάση είχε αποφασιστεί πάγωμα των αυξήσεων μέχρι το 2016, ωστόσο η ασθενική οικονομία και οι πολλαπλές κρίσεις οδήγησαν σε επέκταση του μέτρου μέχρι το τέλος του 2022.
Ωστόσο, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους τα περιοριστικά μέτρα λήγουν και οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά θα δουν αυξήσεις στο μηνιαίο ποσό που λαμβάνουν.
Ο πληθωρισμός ανοίγει το δρόμο για αυξήσεις στις συντάξεις
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στο powergame.gr ότι η σημερινή δυσμενής οικονομική κατάσταση και ειδικότερα η ανοδική πορεία του πληθωρισμού αφενός μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αφετέρου ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις. Κι αυτό, γιατί ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή αποτελεί τον ένα εκ των δύο αγνώστων στην εξίσωση των αυξήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο η αύξηση θα προκύψει με βάση τον πληθωρισμό και τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά περίπου 4% και ο πληθωρισμός αυξηθεί κατά 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει το 5% (2% λόγω ΑΕΠ και 3% λόγω πληθωρισμού). Αν πάλι ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις της Κομισιόν για 3,5% ανάπτυξη και 6,3% πληθωρισμό το 2022 στη χώρα μας, τότε η αύξηση των συντάξεων «κλειδώνει» στο 4,9% (1,75% λόγω ΑΕΠ και 3,15% λόγω πληθωρισμού). Πάντως η μέχρι τώρα πορεία του πληθωρισμού προδικάζει και υψηλότερες αυξήσεις. Σε περίπτωση που ο μέσος ετήσιος τιμάριθμος φθάσει το 8% οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αγγίξουν τον 6%
Σημαντικές αυξήσεις θα δουν περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σημαντικές αυξήσεις θα δουν περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι είτε έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά τους ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν και περίπου 650.000 συνταξιούχοι που διατηρούν ακόμα μικρή προσωπική διαφορά, η οποία σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται, οδηγώντας στο μέλλον σε αυξήσεις. Κατ΄ επέκταση θα υπάρξουν συνταξιούχοι οι οποίοι θα πάρουν λογιστικά τις αυξήσεις τους, καθώς η όποια αύξηση προκύψει θα συμψηφισθεί με την προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα το τελικό καταβλητέο ποσό στον συνταξιούχο να παραμείνει το ίδιο.
Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος μισθωτός με 37 χρόνια ασφάλισης με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387/2016 πήρε σύνταξη 1.025 ευρώ και προσωπική διαφορά 108 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση η σύνταξη έφτασε τα 1118 ευρώ και με την αύξηση των 92 ευρώ η προσωπική διαφορά μειώθηκε σημαντικά φθάνοντας τα 16 ευρώ. Η νέα, ισχνή προσωπική διαφορά, θα μηδενιστεί από την πρώτη αύξηση του 2023, η οποία θα διαμορφώσει και την τελική σύνταξη στα 1.152 ευρώ.
Αντίστοιχα συνταξιούχος μηχανικός που έχει 38 χρόνια ασφάλισης μετά τον επανυπολογισμό του νόμου 4387 λαμβάνει σύνταξη 910 και προσωπική διαφορά 96 ευρώ. Συνολικά, η σύνταξη του αγγίζει τα 1006 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου 4670/20 (νόμου Βρούτση) η σύνταξη διαμορφώθηκε στο σύνολο της (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη) στα 1006 ευρώ με την λογιστική αύξηση να φτάνει τα 93 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει υπόλοιπο 3 ευρώ από την προσωπική διαφορά και από 1η Ιανουαρίου 2023 η προσωπική διαφορά θα εξαλειφθεί πλήρως και σύνταξη του θα διαμορφωθεί στα 1034 ευρώ.
Πάντως, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, η συνολική αύξηση που θα λάβουν οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει ξεπερνά τον φετινό πληθωρισμό.