THEPOWERGAME
Με… βαριά ατζέντα προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργοδοτικούς φορείς η ΓΣΕΕ. Η Συνομοσπονδία μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί για το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, είναι έτοιμη, όμως, να δώσει ακόμη μια μάχη για τους μη μισθολογικούς όρους εργασίας.
Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια η ΓΣΕΕ έχει διατηρήσει τόσο τον θεσμό της σύμβασης, όσο και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων που περιλαμβάνουν τις τριετίες, τις άδειες των εργαζόμενων γονέων, αλλά και το επίδομα γάμου, το οποίο δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ. Στόχος της ΓΣΕΕ είναι στη σημερινή συνάντηση να «κλειδώσει» η κατοχύρωση των θεσμικών αυτών όρων που δίνουν πολύτιμη «ανάσα» σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας που υπεγράφη το 2018 από τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), είχε λάβει παράταση μέχρις τις 31 Δεκεμβρίου 2021, διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και τα θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Ζητεί από τους εργοδότες να είναι πιο… δοτικοί
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, σε αυτή την κρίσιμη συνάντηση η Συνομοσπονδία αναμένεται να κάνει ένα βήμα παρακάτω, ζητώντας από τους εργοδότες να είναι πιο… δοτικοί ως προς το σκέλος των οικονομικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Συνομοσπονδία θα ζητήσει από τους εργοδότες να υπογράψουν με τα σωματεία εργαζομένων που είναι κάτω από την ομπρέλα της ΓΣΕΕ, συμβάσεις που θα προβλέπουν αποδοχές μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός διαμορφώθηκε από 1η Μαΐου (714,3 ευρώ). Υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΣΕΕ επισημαίνουν στο «powergame.gr» ότι ο στόχος της συνομοσπονδίας είναι ο μισθός να φτάσει τουλάχιστον τα 751 ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που έχει προκύψει λόγω του πληθωρισμού.
Μάλιστα, συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι η αύξηση των αποδοχών δεν θα βοηθήσει μόνο τους εργαζόμενους που πλήττονται λόγω των παράλληλων κρίσεων, αλλά θα έχει θετική επίδραση και στις επιχειρήσεις. Κι αυτό, γιατί αφενός θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρείται σε αρκετούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (π.χ τουρισμός), αφετέρου θα ενισχύσει την ρευστότητα των καταναλωτών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα ρίξουν επιπλέον χρήμα στην αγορά. «Η όποια αύξηση θα μετατραπεί σε τζίρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε έσοδα για το κράτος», αναφέρει χαρακτηριστικά συνδικαλιστική πηγή.
Ισχυρό επαγγελματικό ταμείο για την στήριξη των μισθωτών
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ έχει πολλάκις τονίσει ότι είναι υπέρ της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού με ελεύθερες συλλογικές διεργασίες.
Στην ατζέντα της συνομοσπονδίας περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός ισχυρού επαγγελματικού ταμείου για την στήριξη των μισθωτών. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η συνομοσπονδία για το νέο ταμείο προβλέπει στην αρχή μικρή επιβάρυνση (0,50% για τον εργαζόμενο και 1% για τον εργοδότη). Στο ταμείο θα λειτουργούν ατομικές μερίδες, μέσω των οποίων κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του συνταξιοδοτικού του λογαριασμού. Οι τακτικές εισφορές θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί των μικτών τακτικών αποδοχών. Εισφορές θα καταβάλλονται και στα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα άδειας, ενώ οι συντάξεις θα καταβάλλονται σε 12μηνη βάση (αν δεν επιλεγεί η λύση της εφάπαξ παροχής).