THEPOWERGAME
Με κύριο στόχο να σταματήσει η ταλαιπωρία που υφίστανται εδώ και δεκαετίες οι Έλληνες πολίτες από τις δημόσιες υπηρεσίες, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εργασίας, σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η εξυπηρέτηση είναι πράγματι και πρωτίστως κοινωνική πολιτική ειδικά στο υπουργείο Εργασίας, που έρχεται σε επαφή με 8 εκατ. πολίτες, εργαζόμενους, άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, αγρότες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείου, ήταν εμφανές, ότι δυο ήταν τα κύρια προβλήματα: το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωσε τον υπουργό Εργασίας ότι πρόκειται για το υπουργείο με τα περισσότερα παράπονα (ΕΦΚΑ 48% των παραπόνων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με δεύτερη την ΑΑΔΕ με 11%).
Οι δράσεις που ήδη τέθηκαν σε λειτουργία είναι:
- Νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Πάνω από 260 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια.
- Διασύνδεση ΚΕΠ με ΕΚΦΑ και ΟΑΕΔ και ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί 3,8 εκατ. συναλλαγές και αυτό μπορεί να αποτελέσει πιλότο για άλλους φορείς.
- Ηλεκτρονικά ραντεβού στον ΕΦΚΑ.
- Αναβάθμιση ιστοσελίδων. MyEFKAlive και MyOAEDlive ψηφιακός σύμμαχος των πολιτών για να εξυπηρετούνται μέσω αυτών των υπηρεσιών
- Θεσμός των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Υπάρχουν 458 πιστοποιημένοι επαγγελματίες που πέρασαν δύσκολες εξετάσεις, οι οποίοι εκδίδουν συντάξεις μέσα σε 3 μήνες. Πάνω από 850 συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν εκδοθεί.
- Ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555. Στόχος να αποκαταστήσει το κανάλι επικοινωνίας του υπουργείου και των φορέων, με τους πολίτες. Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από το τέλος Ιουλίου έως σήμερα, έχουν υπάρξει 1,8 εκατ. κλήσεις. Το 98% απαντημένα ερωτήματα και 82% ικανοποίηση κοινού.
Παρακολουθούνται οι ανάγκες και θα υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις. Οι κλήσεις έχουν τετραπλασιαστεί. Πάνω από 20.000 κλήσεις ημερησίως.
Σχεδιασμός
Τα επόμενα βήματα του υπουργείο Εργασίας θα είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με τον κο Χατζηδάκη:
- Ενίσχυση συνεργασίας ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ -ΟΠΕΚ με ΚΕΠ με αύξηση των συναλλαγών.
- Επέκταση myEFKAlive σε όλη την Ελλάδα. Θα δημιουργηθεί και myOPEKAlive.
- Διεύρυνση υποθέσεων συντάξεων για πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους.
- Ολοκλήρωση διαγωνισμού για επέκταση λειτουργίας 1555 για 30 μήνες
- Δημιουργία “Ψηφιακού δωματίου επικοινωνίας” ΕΦΚΑ -εν αναμονή συνταξιούχων. Τέλη Απριλίου -αρχές Μαΐου θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις
- Αποκλειστικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ. Στον ΟΑΕΔ το 90% των υπηρεσίων “τρέχουν” ηλεκτρονικά, ενώ στον ΕΦΚΑ το 60%.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο υύπου του ΕΦΚΑ, κο Όμηρο Τσάπαλο, 90.000 κλήσεις ημερησίως σε σύνολο 128.000 (σ.σ. 70%) αφορούν τον ΕΦΚΑ.
Ο χρόνος ομιλίας για ζητήματα του ΕΦΚΑ είναι πάνω από 5 λεπτά. Συνολικά, τους τελευταίους 8 μήνες. Σύμφωνα με έρευνα αξιολόγησης του 1555, το 91% βρίσκει ως αρκετά ή εξαιρετικά χρήσιμη τη λειτουργία του ενιαίου αριθμού. Ωστόσο, 6 στους 10 δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του 1555, δήλωσε ο ίδιος.
Αναφερόμενος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Γιώργος Πιερρακάκης, σε όλα τα μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν από τον Υπουργό Εργασίας, κο Χατζηδάκη, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελούν “πιλότο” και θα ισχύσουν για όλο το δημόσιο τα επόμενα χρόνια.