THEPOWERGAME
Μπορεί το βασικό σενάριο για τον κατώτατο μισθό να προβλέπει αύξηση της τάξης του 6%, ώστε από 1η Μαΐου οι κατώτατες αποδοχές των εργαζομένων να αγγίξουν τα 703 ευρώ από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα, όμως το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση εξετάζουν ακόμη υψηλότερο ποσοστό αύξησης.
Οι πληροφορίες μιλούν για εισηγήσεις με ποσοστό αύξησης 7% – 8%, που θα οδηγήσει σε διαμόρφωση των κατώτατων απολαβών στα 709,41 ευρώ και 716,04 ευρώ αντίστοιχα.
Η διαδικασία έχει μπει στην τελική ευθεία και εκτιμάται ότι στις 29 Απριλίου ο υπουργός Εργασίας θα καταθέσει την πρόταση του στο υπουργικό συμβούλιο.
Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, έπεσαν στο τραπέζι οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες «ζυμώσεις», οι οποία φυσικά ανέδειξαν και το χάσμα ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.
Η ΓΣΕΕ ζητά αύξηση 18%, προτείνοντας την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε πρώτη φάση και στη συνέχεια στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης (809 ευρώ).
Στην αντίπερα όχθη, οι μεγάλοι εργοδότες (ΣΕΒ και ΣΕΤΕ) αν και δέχονται τις αυξήσεις, είναι εμφανώς πιο φειδωλοί ως προς το ύψος τους, θεωρώντας ότι μια αύξηση της τάξης 3%-5% είναι ικανοποιητική, δεδομένων των συνθηκών.
Μάλιστα, εκπρόσωποι των εργοδοτών επισημαίνουν σε συζητήσεις ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθορισμού της δεύτερης αύξησης του κατώτατου, ξεκίνησε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οποίος έχει προκαλέσει νέα οικονομικά δεδομένα, επιβαρύνοντας σημαντικά και τις επιχειρήσεις.
Οι εκπρόσωποι των ΜμΕ είναι επιφυλακτικοί για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ η τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».
Τέλος, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η αύξηση δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλη, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις, όπως και τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.
Τι θα γίνει με τριετίες – Πώς επηρεάζονται τα επιδόματα
Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από κοινού με την αύξηση των τριετιών για όσους τις δικαιούνται, δηλαδή τους εργαζόμενους που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012.
Αυτές οι περιπτώσεις που έχουν «κλειδώσει» τις τριετίες εκτιμάται ότι δουν αύξηση έως 30% στις απολαβές τους. Έτσι, σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο αύξησης ύψους 6% και ο κατώτατος προσεγγίσει τα 703 ευρώ, τότε ένας εργαζόμενος με τρεις τριετίες και άνω, θα λαμβάνει 914 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη αύξηση θα συμπαρασύρει και μια σειρά παροχών.
Μικρές αυξήσεις θα προκύψουν για:
1. Το ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
2. Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
3. Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
4. Το ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
5. Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων.
6. Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Εφόσον η αύξηση του Μαΐου φτάσει το 6%, το επίδομα ανεργίας, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 407 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί κατά περίπου 24 ευρώ, ενώ καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο επίδομα μακροχρόνια ανέργων.