THEPOWERGAME
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, τον οποίο λαμβάνουν πάνω από 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Πλέον, βρισκόμαστε μόλις λίγα βήματα πριν την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, καθώς τις προηγούμενες ημέρες συντάχθηκε και υποβλήθηκε η ειδική έκθεση από εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ΟΑΕΔ, Ινστιτούτα κοινωνικών εταίρων).
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, δηλαδή στα 663 ευρώ μικτά. Πρόκειται για τις αποδοχές με τις οποίες αμείβονται τουλάχιστον
Η επιτροπή συντονισμού φέρεται να έχει προωθήσει τα υπομνήματα των διαβουλευόμενων προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου.
Έτσι, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα πρέπει το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα να γίνει η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.
Το σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 15 Απριλίου, προκειμένου ο υπουργός Εργασίας να μπορέσει να εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση θέλει από την 1η Μαΐου να τεθούν σε ισχύ οι νέες κατώτατες αποδοχές.
Αναφορικά με το ύψος της δεύτερης αύξησης, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο powergame.gr ότι οι πλευρές θα πρέπει να λάβουν υπόψη το περσινό ΑΕΠ, αλλά και το κόστος ενέργειας το οποίο έχει γονατίσει τα νοικοκυριά. Πάντως, το βασικό σενάριο «βλέπει» αύξηση στην περιοχή του 5%, ένα ποσοστό που αφενός βρίσκεται κοντά στην φετινή ανάπτυξη (4,5% υπολογίζεται για το 2022) αφετέρου μειώνει τους τριγμούς από τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Ιανουάριο άγγιξε το 6,2%.
Ποια επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση
- Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του κατώτατου επηρεάζει μια σειρά επιδομάτων , με πρώτο και βασικότερο το επίδομα ανεργίας, το οποίο από 1η Ιανουαρίου έφτασε τα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο.
- Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, αλλά και για το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων που αναλογεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
- Επίσης, θα αυξηθεί το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, το οποίο ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, καθώς και το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών, το οποίο ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
Αλλαγές αναμένονται επίσης:
- Στο ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
- Στο βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα μακροχρόνια ανέργου, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ και θα παραμείνει αμετάβλητο, καθώς είναι σταθερό ποσό.