THEPOWERGAME
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στην χώρα μας, με τους Ευρωπαίους εταίρους, όμως, να εμφανίζονται προβληματισμένοι για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει για δεύτερη φορά τις κατώτατες απολαβές μέσα σε λίγους μήνες.
Η Κομισιόν φαίνεται πως κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» στην ελληνική κυβέρνηση συνιστώντας ελεγχόμενες αυξήσεις που δεν θα ενεργοποιήσουν ένα νέο πληθωριστικό κύμα λόγω της δευτερογενούς αύξησης των τιμών.
Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση μέσα στο ίδιο έτος και μάλιστα επιταχύνει τις διαδικασίες, ούτως ώστε την 1η Μαΐου περίπου 600.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να δουν θετική μεταβολή στο μηνιαίο εισόδημα τους.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος αυξήθηκε κατά 2% και πλέον ανέρχεται σε 663 ευρώ μεικτά. Το σενάριο για τη δεύτερη αύξηση κάνει λόγο για μια αύξηση που θα κινείται στην περιοχή του 6%, ώστε το δεύτερο «λίφτινγκ» στις κατώτατες απολαβές να μειώσει τους τριγμούς από τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Ιανουάριο άγγιξε το 6,2%, το υψηλότερο ποσοστό από την είσοδο της χώρας μας στο ευρώ.
Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε θα έχουμε συνολική αύξηση του κατώτατου κατά περίπου 8% σε διάστημα πέντε μηνών. Μια αύξηση που μεταφράζεται σε 53 ευρώ το μήνα για κάθε μισθωτό εργαζόμενο, καθώς ο κατώτατος θα σκαρφαλώσει στα 703 ευρώ.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η συζήτηση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Κι αυτό, γιατί οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η πλειονότητα των εργοδοτών είναι εν μέρει θετική στην αύξηση του κατώτατου, αλλά με συνδυασμό μέτρων, όπως είναι η παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό, ισχυρίζονται γνώστες των διαδικασιών, αφενός θα μειωθεί το βάρος που πέφτει στις… πλάτες των εργοδοτών, δίνοντας σημαντική ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν εδώ και δύο χρόνια αγώνα προκειμένου να αποφύγουν το «λουκέτο», αφετέρου θα αναθερμανθεί το εισόδημα των εργαζόμενων και θα κινηθεί ξανά η αγορά.
Κοινωνικές ζυμώσεις για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού έχουν ξεκινήσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Γαλλία, ενώ στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε ήδη η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, οδηγώντας τις κατώτατες απολαβές στα 1.000 ευρώ τον μήνα.