THEPOWERGAME
Στο στόχαστρο της διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μπαίνουν οι εκατοντάδες υπάλληλοι που αρνούνται να ασκήσουν σωστά τα καθήκοντα τους. Η διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχουν αποφασίσει να «διαχωρίσουν την ήρα, από το σιτάρι», επιβραβεύοντας τους εργατικούς υπαλλήλους και βάζοντας στον… πάγο τους μη συνεργάσιμους.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μένουν κυριολεκτικά στα συρτάρια των επιτελών του ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, σήμερα η διοίκηση του ταμείου έχει στα χέρια της 1.200 καταγγελίες πολιτών για υπαλλήλους του υπερταμείου ασφάλισης που είτε δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, είτε έχουν προβεί στην παράβαση των καθηκόντων τους.
Οι καταγγελίες των ασφαλισμένων
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το «πακέτο» παραπόνων περιλαμβάνει καταγγελίες για αδυναμία τηλεφωνικής επικοινωνίας, αδυναμία εξυπηρέτησης στα φυσικά καταστήματα, κακή ή προσβλητική συμπεριφορά υπαλλήλων, καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων ή έκδοση δικαιολογητικών , ακόμη και παράλειψη καθήκοντος.
Αυτήν τη στιγμή, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης μιας πειθαρχικής διαδικασίας υπολογίζεται σε δύο έτη. Ωστόσο, με το νέο νομοσχέδιο, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε ένα μήνα και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία.
Ειδική μονάδα εσωτερικού ελέγχου
Την ίδια στιγμή, δρομολογείται η δημιουργία μιας ειδικής μονάδας εσωτερικού ελέγχου, η οποία θα σηκώσει το βάρος της εκκαθάρισης των συγκεκριμένων υποθέσεων. Ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν «κλείσει» οριστικά και οι 1.200 φάκελοι, ώστε να είναι σαφές ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα ελέγχονται με διαδικασίες «εξπρές» για την εκτέλεση και την αποτελεσματικότητα του έργου τους.
Η μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων) και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Αν με το πόρισμα της μονάδας διαπιστώνεται η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, τότε ο επικεφαλής της μονάδας θα παραγγέλλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, που θα είναι δεσμευτική για τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει, επίσης, ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μόνιμος υπάλληλος εκτός υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), χωρίς συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ. Θα είναι δε αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις που εκκινούν μετά την δημοσίευση του νόμου και για τις εκκρεμείς διαδικασίες, εφόσον δεν έχουν εισαχθεί προς κρίση.