THEPOWERGAME
Την επίσπευση της διαδικασίας και του χρόνου ισχύος της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού αποφάσισε η κυβέρνηση, με το υπουργείο Εργασίας και τις υπηρεσίες του να δρομολογούν διαδικασίες-εξπρές, προκειμένου οι εργαζόμενοι να δουν την αλλαγή στο εισόδημα τους από τον Μάιο.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας τονίζουν στο powergame.gr ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να ολοκληρωθούν γρηγορότερα οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα πρέπει να συντμηθούν οι προθεσμίες. Αυτή η κομβική αλλαγή στις προθεσμίες αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες σε τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, μέσω της οποίας θα περιγράφεται ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στην 2η αύξηση για το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, η διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Ιανουαρίου, ώστε προς το τέλος Απριλίου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο, βελτιωμένο κατώτατο μισθό.
Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα η Επιτροπή Διαβούλευσης (Πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας) θα στείλει στα εμπλεκόμενα μέρη (κοινωνικούς εταίρους, επιστημονικούς φορείς, ΚΕΠΕ κλ.π) πρόσκληση προκειμένου να ξεκινήσουν οι μεταξύ τους ζυμώσεις.
Ακολούθως, οι ερευνητικοί φορείς θα καταρτίσουν την έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες, ενώ στην επόμενη φάση θα υποβληθούν οι προτάσεις από τους επιστημονικούς φορείς για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού.
Στο αμέσως επόμενο στάδιο η Επιτροπή Διαβούλευσης δημιουργεί τον φάκελο με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε. ώστε να εκφράσουν γνώμη, με υποβολή υπομνήματος και τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Τα υπομνήματα αυτά θα πρέπει μέσα στον Φεβρουάριο να φτάσουν στα… χέρια των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, ενώ λίγες εβδομάδες μετά θα διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση τους , όπως επίσης και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.
Μόλις διαμορφωθεί το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας και ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την αναγγελία της αύξησης από τον υπουργό Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά στην τάξη μεγέθους της δεύτερης αύξησης όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε επιπλέον αύξηση 6%, πέραν του 2% που ήδη χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση να βρίσκονται κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ (περίπου 8%) και σε κάθε περίπτωση να «καλύπτει» τον πληθωρισμό, όπως αυτός διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο (5,1%).
Αν τελικά η αύξηση «κλειδώσει» στο 6%, τότε οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν σωρευτικά μεταβολή 8% στο εισόδημα τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός, ο οποίος τον Ιανουάριο μετά την αύξηση 2% διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ, τον Μάιο θα αγγίξει τα 703 ευρώ.