THEPOWERGAME
Το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ έπεσε στην ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους μέσω της εκκαθάρισης παλαιών συνταξιοδοτικών υποθέσεων που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια έμμεση ένεση ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης κατάφεραν μέσα σε διάστημα ενός έτους να μειώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από αιτήσεις κύριας σύνταξης από 630,5 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 στα 278 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2021.
Το υπερταμείο ασφάλισης ακολουθώντας τον σχεδιασμό του για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής σύνταξης έθεσε ως πρώτο στόχο το ξεμπλοκάρισμα συνταξιοδοτικών υποθέσεων που λίμναζαν για χρόνια.
Οι υπηρεσίες του ταμείου έδωσαν προτεραιότητα στους συνταξιοδοτικούς φακέλους που βρίσκονταν σε αναμονή από τα 2016, 2017 και 2018, ενώ η διοίκηση του ταμείου εκτιμά ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις μέχρι το 2019.
Εν τω μεταξύ ο περασμένος Νοέμβριος ήταν μήνας-ρεκόρ για τον e-ΕΦΚΑ καθώς εκδόθηκαν 25.208 συνταξιοδοτικές αποφάσεις σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπερταμείου από αυτές τις συντάξεις οι 7.000-10.000 ήταν υποθέσεις που δεν είχαν εξυπηρετηθεί για αρκετά χρόνια.
Οι «πρωταθλητές» της… αναμονής είναι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση αλλά και όσοι υπάγονταν στα ταμεία ΤΣΑΥ (γιατροί), ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και ΝΑΤ. Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ στο «powergame.gr» πρόκειται για ιδιαιτέρως προβληματικές κατηγορίες συντάξεων, καθώς όχι μόνο συγκέντρωναν μεγάλο όγκο εκκρεμών συνταξιοδοτικών φακέλων, αλλά όντας ληξιπρόθεσμες για μεγάλο χρονικό διάστημα επιβάρυναν σημαντικά και τα οικονομικά του υπερταμείου.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ξεμπλοκάρισμα μιας σύνταξης του ΝΑΤ που λίμναζε από το 2018 ισοδυναμεί με σχεδόν επτά συντάξεις γήρατος του ΙΚΑ. Από αυτό, λοιπόν, το στοιχείο προκύπτει ότι το κόστος των συγκεκριμένων εκκρεμών συντάξεων που βρίσκονταν για χρόνια στην αναμονή ήταν ιδιαιτέρως μεγάλο.
Ωστόσο το σημαντικό είναι πως η αύξηση του ρυθμού απονομής συντάξεων που οδήγησε και στη μείωση κατά 50.000 των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων το 12μηνο Νοέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021 κατέστη εφικτή παρά τη σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Ο συνολικός αριθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης για το 11μηνο του 2021 έφτασε τις σε 191.062 και σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών με την προσθήκη του Δεκεμβρίου ο οι νέες αιτήσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 210.000. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν δε ότι αν οι νέες αιτήσεις για σύνταξη κινούνταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (περίπου 175.000) και δεν έφταναν τις 191.000 οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις δεν θα ήταν 83.000, αλλά 40.000.