THEPOWERGAME
Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με την πορεία εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς την ώρα που καταγράφεται μείωση της ανεργίας το χρήμα που μπαίνει στα κρατικά ταμεία βαίνει μειούμενο λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία. Οι εισπράξεις από τις εισφορές μισθωτών είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πέρυσι, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο είχαν μπει στο ταμείο 8,3 δισ. ευρώ, ενώ φέτος το ίδιο διάστημα οι τακτικές εισφορές των μισθωτών ξεπέρασαν οριακά τα 8 δισ.. Πρακτικά, τα έσοδα μειώθηκαν σχεδόν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει πλέον ανοίξει από τον Απρίλιο και το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα σημειώσει αύξηση κατά 6,9% βάσει της εισηγητικής έκθεση του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με πέρυσι.
Όλα αυτά την ώρα που οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν φτάσει πλέον τα 38,77 δισ. ευρώ βάσει της τελευταίας έκθεσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών αυξάνοντας τα χρέη κατά 771,79 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις ένα τρίμηνο.
Στο… κόκκινο βρίσκονται και οι ρυθμίσεις οφειλών, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία οι ενεργές ρυθμίσεις των 120 δόσεων κατά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2021 ανήλθαν σε 401.042 έναντι 389.000 το προηγούμενο διάστημα, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση της τάξης του 3%. Μάλιστα, οι υπηρεσίες έχουν καταγράψει εξίσου μεγάλη αύξηση, της τάξης του 7,5%, και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Καμπανάκι για τα έσοδα
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας μιλώντας στο powergame.gr κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι λόγω των μειωμένων εσόδων από τις εισφορές μισθωτών αλλά και την δημιουργία νέων χρεών διαμορφώνεται ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα οικονομικά του ΕΦΚΑ.
Με στόχο να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες οφειλέτες ο ΕΦΚΑ ενεργοποίησε τη νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.
Η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο.