THEPOWERGAME
Από 1η Ιανουαρίου του 2022 έχει προγραμματιστεί αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δήλωσε πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022. Κάτι τέτοιο βέβαια θα γίνει, αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και οι αντοχές των επιχειρήσεων.
Σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.
Πάντως, το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του κατώτατου μισθού είχε αποκαλύψει προ ημερών και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για «αρκετά σημαντικότερη» αύξηση το 2022. Η αύξηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος από το 6,1%. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούσαν προ ημερών, ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 θα είναι τουλάχιστον διπλάσια, φτάνοντας δηλαδή το 4%, ενώ δεν απέκλειαν να είναι και τριπλάσια ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πολύ πάνω από το 2%. Εξήγησε ότι ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του κατώτατου μισθού λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, τον ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας «και όπως καταλαβαίνουμε με έναν ρυθμό ανάπτυξης που -κατά την εκτίμηση τη δική μου, θα πλησιάζει το 8% φέτος, δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση 2%».
Τι συνεπάγεται η αύξηση του 2%
Προς το παρόν, με βάση τα επίσημα δεδομένα, μικρές αυξήσεις θα δουν στο εισόδημα τους από το νέο έτος χιλιάδες δικαιούχοι παροχών και επιδομάτων. Κι αυτό, γιατί με την αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρονται και αρκετά επιδόματα, τα οποία επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή του κατώτατου. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κατώτατος μισθός από 1η Ιανουαρίου 2022 θα ανέβει στα 663 ευρώ από 650 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα.
Η αύξηση 2%, φέρνει μπαράζ αλλαγών τόσο στις λεγόμενες τριετίες, όσο και στο επίδομα γάμου, το οποίο παίρνει μικρή αύξηση.
Οι προσαυξήσεις για το επίδομα τριετιών αφορά μόνος όσους είχαν θεμελιώσει προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012. Το επίδομα αυξάνεται από 65 ευρώ το μήνα σε 66,3 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το επίδομα ανεργίας θα ανέλθει σε 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας θα πάει στα 211,64 ευρώ από 207,61 ευρώ που είναι σήμερα.
Αυξημένο ποσό θα λάβουν και οι δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων. Η συγκεκριμένη παροχή ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και θα αυξηθεί κατά περίπου 4,5 ευρώ, καθώς από 239,5 ευρώ θα φτάσει τα 244,2 ευρώ.
Την ίδια στιγμή το επίδομα γάμου, που υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του βασικού μισθού, από 1η Ιανουαρίου θα είναι επίσης 66,3 ευρώ, από 65 που είναι σήμερα. Δικαίωμα επιδόματος γάμου έχουν οι παντρεμένοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Αν και το επίδομα γάμου είναι κατοχυρωμένο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να χορηγείται σε όλους τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο, υπάρχουν κάποια θολά σημεία. Αρκετοί εργοδότες δεν το καταβάλουν θεωρώντας ότι το δικαιούνται μόνο μέλη των οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), ενώ συνδικάτα ισχυρίζονται ότι το επίδομα το δικαιούνται όλοι οι παντρεμένοι εργαζόμενοι.
Το ποσό των 244,2 ευρώ θα λαμβάνουν από 1η Ιανουαρίου και οι δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος για όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας. Το ποσό ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 239,5 ευρώ.
Σε 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ανέρχεται το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών. Λόγω της αύξησης του κατώτατου το ποσό που θα λαμβάνουν οι άνεργοι θα ανέρχεται σε 325,6 ευρώ έναντι 319 ευρώ που καταβάλλονται σήμερα.
Τέλος, το ειδικό εποχικό βοήθημα θα πάει 767 ευρώ από 752 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων που είναι ίσο με το μηνιαίο ποσό της παροχής θα ανέβει στα 407 ευρώ.