THEPOWERGAME
Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα χρηματοδοτηθούν με 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε ειδική εκδήλωση στην Τεχνόπολη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης θα συμπληρωθεί από αντίστοιχο στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε στο τέλος από τα δύο εργαλεία να δοθούν για δράσεις μόνο το υπουργείο Εργασίας συνολικού ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, οι δράσεις θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, με κατάρτιση και ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Οι έξι άξονες των παρεμβάσεων στην Εργασία
Όπως είπε ο υπουργός, οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης εκτείνονται στους εξής έξι άξονες:
- Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών με νέες τεχνολογίες στη μάχη για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των ασφαλισμένων. Ψηφιακά έργα 77 εκατ. ευρώ για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.
Στον συγκεκριμένο άξονα εντάσσονται τα προγράμματα:
«Αριάδνη» με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ. Με την «Αριάδνη» αναβαθμίζεται το ολοκληρωμένο σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας.
Ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ., με προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ.
Νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ με στόχο την ενδοϋπηρεσιακή επικοινωνία.
Αναβάθμιση του ΑΤΛΑΣ με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί έως το 2024. Στόχος η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων. - Ψηφιακή κάρτα. Δύναμη στον εργαζόμενο, τη χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τα όσα είπε, πρόκειται για επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα. Μέσω της εφαρμογής Εργάνη οι εργαζόμενοι θα έχουν τη πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους. Το μέτρο αυτό είναι μέτρο δικαιοσύνης ανέφερε ο υπουργός, προαναγγέλλοντρας ότι σε μερικές μέρες θα παρουσιάσουμε τα νέα applications. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουμε την πρώτη ψηφιακή κάρτα εργασίας και επεκταθεί μετά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
- Κατάρτιση – 500.000 πολίτες αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες. «Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και γίνεται ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα. Γίνεται όπλο για την οικονομία του αύριο» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις». Στόχος των νέων προγραμμάτων είναι να σταματήσει το φαινόμενο των εργαζομένων δύο ταχυτήτων: εκείνων με ψηφιακές δεξιότητες και των ψηφιακά αναλφάβητων. «Δεν γίνεται το μισό εργατικό δυναμικό να είναι αποκλεισμένο από τις νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε, τονίζοντας πως εξασφαλίστηκαν 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης 500.000 πολιτών μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η κατάρτιση σταματάει να είναι πλάκα» διεμήνυσε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση τόσο για τους παρόχους όσο και για τους καταρτιζόμενους που ολοκληρώνουν τα προγράμματα. «Στόχος κάθε ευρώ του προγράμματος να πιάσει τόπο» συμπλήρωσε.
- Νέες πολιτικές για τους ανέργους. Στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα «ριχτούν» επιδοτούμενα προγράμματα με αιχμή τους ανέργους με πρόσθετες δυσκολίες στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας όπως νέοι , μητέρες και άτομα με αναπηρίες. Στόχος είναι να προωθηθούν προγράμματα ύψους 540 εκ ευρώ για να καλυφθούν 74.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2025 με εγγύηση για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του προγράμματος . Μεταξύ των προγραμμάτων θα είναι πρόγραμμα για 12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης, για 10.000 ειδικές ομάδες , όπως άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης για μακροχρόνια άνεργους κλπ
- Σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας
- Ισότητα για όλους. Διασφάλιση ίσων ευκαιριών για γυναίκες, άτομα της LGBT κοινότητας και όσους σήμερα είναι αποκλεισμένοι.