«Μη βιώσιμη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, την εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα, αναφέροντας ότι πιστεύει σε «αποκλιμάκωση της κατάστασης πολύ σύντομα».
Σε κεκλεισμένων των θυρών εκδήλωση που διοργάνωσε η JPMorgan Chase στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Μπέσεντ φέρεται να είπε σχετικά με το ύψος των δασμών που έχουν επιβάλει Ουάσινγκτον και Πεκίνο ότι «κανείς δεν θεωρεί πως το ισχύον καθεστώς είναι βιώσιμο», όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες, κάτι που θα φέρει ανακούφιση στις αγορές, αλλά προειδοποίησε ότι μια μεγαλύτερη συμφωνία μπορεί να χρειαστεί περισσότερο.
«Μια συνολική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να συμβεί σε δύο έως τρία χρόνια» προέβλεψε και επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η Κίνα έχει καταπνίξει την καταναλωτική της οικονομία και ευνόησε τη μεταποίηση σε βάρος των ΗΠΑ. «Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε επανεξισορρόπηση του εμπορίου που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αυξήσουν τη μεταποίηση» συμπλήρωσε.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν έχουν ξεκινήσει.